Kauno bendruomenių centrų asociacija

NordPlus Horizontal projekto vykdymo įspūdžiai iš Norvegijos

Lapkričio 16-18 dienomis KBCA administratorė M. Bindokaitė dalyvavo trečiajame Nordplus Horizontal projekto „Šiaurės – Baltijos šalių fizinio aktyvumo jungtys“ (Nordic-Baltic Physical Activity Bridges (NBPAB) NPHZ-2014/10107 susitikime Norvegijoje, Notodden universitete (Telemark University College Campus Notodden). Susitikimo seminaruose toliau buvo nagrinejamos fizinio aktyvumo skatinimo ir ugdymo programos dalyvių universitetuose ir jų praktinis pritaikymas vietos bendruomeėse.

3 dienų seminaruose Islandijos, Suomijos Juveskyla, Norvegijos Telemark Notodden, Estijos Tartu, Lietuvos sporto ir Latvijos Rygos Sporto edukologijos universitetų dėstytojai, KBCA (bendruomenių) bei Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos - daugiafunkcinio centro atstovai aptarė dėstomas fizinio aktyvumo skatinimo programas aukštosiose ir bendrojo lavinimo mokyklose. Kauno bendruomenių centrų asociacija pateikė pasiūlymus, kaip įgytas teorines žinias studentai galėtų pritaikyti vietos bendruomenėse. Studentai praktikoje galėtų padėti organizuoti sporto varžybas ir sveikatingumo dienas, padėti organizuoti fizinio aktyvumo stovyklas vaikams ir jose dirbti vasaros metu, galėtų teikti masažo, sveikatinimo paslaugas įvairių socialinių grupių ir poreikių, t. t. ir neįgaliems, padėti rašyti tokio profilio projektus ir padėti bendruomenėms juos vykdyti.

Notodden universitetas pateikė atliktą Notodden miestelio sportinio ir fizinio aktyvumo vietų išdėstymo planus, infrastruktūrą. Panašų žemėlapį yra sudaręs ir Kauno m. sav. Visuomenės sveikatos biuras. Norvegijoje sportinis visuomeninis aktyvumas yra skatinams, jam skiriamas didelis dėmesys, nes Norvegijoje jau tampa problema paauglių ir vaikų nejudrumas. 
Islandijos universiteto prof. Hafthor Gudmundsson pateikė šalies mokyklų patirtį, kai vaikai jau nuo mažumės mokomi būti aktyviais, sportuoti, grūdintis. Islandams užsiėmimai sporto salėse nekainuoja, nes savivaldybės, sudariusios sutartis su sporto federacijosmis ir apmoka už paslaugas joms. Nemokami fizinio aktyvumo užsiėmimai visuomenei ir Tartu.
Notodden universiteto dėstytojos prof. Ingunn Fjørtoft ir Lise Kjønniksen supažindino su savo universiteto mokslo fizinio aktyvumo, sporto ir sveikatinimo programomis, organizavo išvyką į Notodden reabilitazijos ir sugrąžinimo į darbo rinką centrą "IDEA", pradinę mokyklą bei kelių kilometrų žygį pėsčiųjų taku vaizdingame Notodden gamtos draustinyje. Reabilitacijos centras IDEA laikomas vienu iš geriausiu Norvegijoje. Čia kreipiasi žmonės, patyrę psichologines ir fizines traumas, po operacijų, netekę darbo, kenčiantys įvairaus pobūdžio fizinius ir psichinio pobūdžio skausmus (liekamasis skausmas netekus galūnės). Centre žmonės pereina ne tik sveikatinimo, bet psichologinę programas, yra įdarbinimo skyrius, kuriame galima įsigyti naują profesiją, pasitobulinti.
Notodden pradinėje mokykla įsikūrusi vaizdingoje vietoje, kiemas - tikra gamtos mokykla: joje vaikai mokomi gamtos pažinimo, kaip elgtis uolėtoje vietovėje, yra specialūs stebėjimų ir pasivaikščiojimo takai, vaikų žaidimų įranga, tėvų pagalba atnaujinamas stadionas. Visa Norvegija pastatyta ant uolų ir akmens, todėl jau mokykloje vaikai išmoksta saugiai elgtis kalnuotoje vietovėje, būti atsargiais miške ir ant uolų. Dėl šios priežasties mokyklos teritorija neaptverta, tokiu būdu, vaikai pratinami prie esamų gamtos sąlygų.

Pesčiųjų takas Tinnemyra Notodden gamtos parke - tikra atgaiva žmogui. Takai patogūs ir pėsčiam, ir sportuojantiems, ir šeimoms. Gražiausiose vietose prie ežero įrengtos terasos su suolais ir stalais pasėdėti ir pasigrožėti.  

Kauniečiai į namus grįžome su įspūdžaiais ir idėjomis, kokias patirtis galima būtų pritaikyti pas mus.

Projekto Šiaurės – Baltijos šalių fizinio aktyvumo jungtys“ (Nordic-Baltic Physical Activity Bridges (NBPAB) NPHZ-2014/10107 rengėjas yra LSU Sveikatos, fizinio ir socialinio ugdymo katedra. Projekto tikslas —  išvystyti ir sustiprinti Šiaurės-Baltijos šalių partnerystę, skatinant sveikatą stiprinantį fizinį aktyvumą tarp įvairaus amžiaus žmonių. Projektas siekia sujungti įvairius sektorius, atsakingus už fizinio aktyvumo švietimą mokyklose, aukštojo mokslo institucijose, profesinėse asociacijose, centruose ir bendruomenėse. Kiekvienas iš šių sektorių veikdamas atskirai nepakels visuomenės fizinio aktyvumo lygmens, o visiems šiems sektoriams susijungus galima atlikti kur kas daugiau, sustiprinti fizinio aktyvumo taikymą ir naudą bendruomenei. Projekto dalyviai siekia pasidalinti tarptautine patirtimi, metodika, susipažinti su įvairių šalių fizinio aktyvumo programomis. Dar vienas projekto tikslas — sukurti ir integruoti fizinio aktyvumo programą moksleiviams, surengti seminarus studentams, dėstytojams bei susipažinti su įvairių šalių bendruomenių veikla. Projektas tęsis trejus metus iki 2017 m. birželio mėn.

Išvykos nuotraukos yra čia: https://www.facebook.com/marija.bindokaite/posts/1078643408837216?pnref=story

https://drive.google.com/drive/folders/0B6NsM0y4IQ4mb2c5OGR3LURaMWM

2015-11-28

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple