Kauno bendruomenių centrų asociacija

Gerosios patirties pasidalinimo išvyka Klaipėdos rajone

Gruodžio 8 d. Lietuvos vietos bendruomenių aktyvas lankėsi Klaipėdos rajone ir susipažino su rajono vietos bendruomenių patirtimi, kuriant verslą ir darbo vietas bei teikiant socialines paslaugas. Buvo aplankytos 4 bendruomenės: Judrėnų, Veiviržėnų, Brožių ir Šalpėnų "Šaltupės" bendruomenėse.
Judrėnų St. Dariaus bendruomenė suremontuotuose bendruomenės namuose teikia maitinimo, renginių organizavimo ir vedimo paslaugas. Juose buvome pavaišinti gardžiais sertifikuotais žemaičių kulinarinio paveldo valgiais. Judrėnų pirmininkė Vilija Norvilienė papasakojo ir parodė filmą, kaip senas griūvantis pastatas buvo atstatytas ir pritaikytas bendruomenės poreikiams. Judrėnuose vyksta daug renginių, įrengta virtuvė, kurioje gaminamais valgiais vaišinami svečiai, aptarnaujami renginiai. Šeimininkės gamina gardžius sūrius. Daugiafunkciniuose namuose veikia kirpykla, į kurią kirptis atvažiuoja aplinkinių miestelių ir kaimų žmonės. Pati bendruomenė taip užsidirba lėšų savo veiklai vystyti, planuoja teikti apgyvendinimo paslaugas. Kaimo bendruomenė savo planus įgyvendino vykdydama Leader programos projektus.

Šalia Judrėnų yra Dariaus kaimas, kuris yra lakūno Stepono Dariaus tėviškė - muziejus, kurio vadovas Mečislovas Raštikis papasakojo apie garsiojo lakūno vaikystę, lietuvių skrydį per Atlantą, parodė dokumentinį filmą.

Iš Judrėnų grupė pasuko link Šalpėnų, kurioje bendruomenė "Šaltupė" pastačiusi unikalius ir modernius veltinio namus. Juose įsikūrusi pirtis vilioja edukacine pirties programa, o konferencijų salė tinka visiems ieškantiems išskirtinių sprendimų savo renginiams. Projektas buvo įgyvendintas, panaudojus senus Šalpėnų amatus - velti veltinius. Veltinį pastatams tiekė vietos vėlimo meistras. Ateityje šalpėniškiai planuoja plėstis ir pastatyti dar kelis tokius namus, kuriuose bus teikiamos apgyvendinimo paslaugos. 

Išvykos metu buvo aplankyta Brožių (Vėžaičių seniūnija) bendruomenės virtuvė. Brožių bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė papasakojo apie veiklą, supažindino su virtuvės šefėmis. Virtuvėje įdarbinti 8 žmonės, kurių kokybiškai paruošti patiekalai pristatomi tiesiai į šventę ar renginius. Išvažiuojamoji virtuvė tądien aptarnavo didelę Vėžaičiuose vykusią konferenciją. Virtuvėje dirbančios moterys planuoja pratęsti savo veiklą, įsigydamos iš naujo laikotarpio Leader programos išvažiuojamą virtuvės įrangą. Nors kaimo gyventojų gretas stipriai praretino emigracija, aktyviausi kaimo bendruomenės nariai stengiasi sukurti tokias sąlygas, kad jaunimas grįžtų namo.

Didžiausią įspūdį visiems paliko Veiviržėnų amatų centras, pasitikęs šviežiai iškeptos duonos kvapais. VšĮ „Klaipėdos rajono amatų centras“ įsteigė Klaipėdos rajono amatininkų bendruomenė ir Veiviržėnų miestelio bendruomenė. Liaudies meistrystės entuziastai vienytis pradėjo dar 2011 metais, kai vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“ paskelbė įgyvendinsianti vietos veiklos strategiją kaimiškose teritorijose ir pakvietė teikti išskirtinius projektus. Amatų centras tapo oficialia rajono amatininkų būstine, jame liaudies meno atstovai rengia edukacinius užsiėmimus visiems norintiesiems, taip pat organizuoja parodas, seminarus, kitas jiems aktualias veiklas, jame lankosi turistai iš Lietuvos ir užsienio. Centras pilnu pajėgumu veikia jau dveji metai, jame vyksta edukacijos ir vaikams, ir suaugusiems, mokoma net 15 amatų rūšių, centre yra visa reikalinga įranga ir medžiagos, centre dirba tikri savo srities specialistai ir entuziastai, labai mylintys savo darbą. Centrą pripažino ir žinomi amatų meistrai ir tautodailininkai. Išties buvo kuo stebėtis, grožėtis, dalyviai išbandė audimo stakles, apžiūrėjo keramikos deginimo krosnį, vytelių pynimo ir keramikos kambarius.

Visą kelionę LVBOS grupę lydėjo Klaipėdos VVG "Pajūrio kraštas" pirmininkė Raimonda Damulienė, kuri supažindino su Klaipėdos kaimo bendruomenių  projektų patirtimi, kantriai atsakinėjo į kauniečių ir vilniečių klausimus, dalinosi patirtimi. Susitikimo metu buvo aptartas kaimo bendruomenių verslumas, išgyvenimo problemos, ūkinės veiklos plėtra. Kai kurių bendruomenių patirtis būtų aktuali ir miestų bendruomenėms, įgyvendinant 2014-2020 m. Bendruomenių inicijuotos veiklos plėtros programą.

Išvykos dalyviai dalinosi kontaktais, grįžtant į namus aptarinėjo įspūdžius. Išvykoje dalyvavo Kauno, Kėdainių ir Vilniaus miestų, Kaišiadorių, Kauno rajonų bendruomenių aktyvas.

Išvyką organizavo Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga, vykdanti SADM finansuojamą biudžeto lėšomis projektą “Lietuvos vietos bendruomenių sektoriaus ir vietos savivaldos bendradarbiavimo stiprinimas“, Nr. NOBP14, sutartis 2016.04.25.

2016-12-10

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple