Kauno bendruomenių centrų asociacija

Bendruomenių susitikimas Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete

Gruodžio 21 dieną LVBOS atstovai dalyvavo LR Seime Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdyje, kuriame buvo svarstoma du klausimai, susiję su vietos bendruomenėmis: Dėl bendruomeninės veiklos finansavimo modelio 2017 metais bei vietos bendruomenių ir bendruomeninių organizacijų veiklos teisinio reguliavimo tobulinimo gairių.
Svarstant pirmąjį klausimą posėdyje dalyvavo naujasis SADM ministras Linas Kukuraitis, kuris informavo, kad planuojama grąžinti Vietos bendruomenių taryboms lėšų paskirstymą pagal naują modelį pavedant savivaldybėms pačioms nuspręsti ar jos norės taikyti 2013-2015 metų patirtį ar projektinę veiklą. Kadangi ministras išskubėjo pas LR Prezidentę, jis diskusijoje nedalyvavo. Susirinkę vietos bendruomenių, savivaldybių ir seniūnų asociacijos atstovai bei LR Seimo nariai išsakė savo pozicijas dėl šios programos. LR Seimo nariai pritarė, kad reikia šią programą grąžinti pagal 2015-2015 metų modelį ir pritarė LVBOS išsakytai nuomonei, kad sudaryti darbo grupę, kurioje dalyvautų vietos bendruomenių atstovai ir drauge parengtų koreguotą aprašą. Ministerijai bus siūloma sudaryti kitas programas, pagal kurias bendruomeninės organizacijos galės vykdyti socialinę veiklą ir įgyvendinti įvairius projektus.
Dėl antrojo klausimo vieningos nuomonės nebuvo prieita.Gavome įpareigojimą iki pavasario Seimo sesijos, 2017 metų kovo mėnesio parengti apibendrintą vietos bendruomenių nuomonę dėl įstatyminės bazės reguliavimo. Posėdyje kalbėjusi LR Seimo narė Guoda Burokienė ir vietos bendruomenių atstovai išsakė nuomones, kad vietos bendruomenių netenkina dabartinis teisinis reguliavimas, nes asociacijos įstatymas yra labai platus. Vietos bendruomenių atstovai pabrėžė,kad negalima suvienodinti sporto klubų ar kitų siauros kategorijos NVO ir vietos teritorinę bendruomeninę organizaciją, nes skiriasi veiklos apimtys ir tikslai.
Posėdyje buvo svarstoma Valstybinio audito ataskaitos „Programinio biudžeto sistema: strateginių veiklos planų sudarymas ir įgyvendinimo stebėsena“ ir „Valstybės investicijų 2015 metais programos. Mes, vietos bendruomenių atstovai stebėjomės, kaip neatsakingai yra švaistomos valstybės lėšos. Mus nustebino, kad yra ministerijų, kurios projektines lėšas 2015 metais paskirstė be atrankos kriterijų, arba į projektų įvertinimus nekreipdamos dėmesio.

Seimo narės Guodos Burokienės pranešimą galima paskaityti čia: http://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=119&p_k=1&p_t=167945

 

Reda Kneizevičinė, LVBOS pirmininkė

2016-12-21

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple