Kauno bendruomenių centrų asociacija

VRM išleido papildytą "Seniūnaičio žinyną"

Vidaus reikalų ministerija, skatindama gyventojus ir ypač jų atstovus – seniūnaičius, taip pat bendruomenines ir nevyriausybines organizacijas aktyviau dalyvauti vietos viešajame gyvenime, parengė informacinį leidinį „Seniūnaičio žinynas“.

Šiame leidinyje pateikta naujausia aktuali informacija apie gyventojų galimybes dalyvauti tvarkant vietos viešuosius reikalus bei galią daryti įtaką priimant su viešaisiais interesais susijusius sprendimus. Jame supažindinama su šių metų sausio 1 d. įsigaliojusiais Vietos savivaldos įstatymo pakeitimais, susijusiais su seniūnaičio statusu, jo teisių, pareigų ir atliekamų funkcijų praplėtimu bei naujomis seniūnijų veiklos organizavimo formomis.

Taip pat paaiškinami įstatymų reikalavimai dėl bendruomeninių organizacijų steigimo bei jų atskaitomybės; pateikta aktyvių bendruomenių konkrečių darbų pavyzdžių, nurodytos galimybės, kaip prisidėti prie savo gyvenamosios vietos gerovės kūrimo, gaunant finansavimą iš valstybės biudžeto bei Europos Sąjungos paramą.

Gyventojai čia ras naudingų žinių, kaip apginti savo teises ar įstatymais saugomus interesus. Suprantama forma detaliai išdėstyta, kaip pateikti skundą, prašymą, pranešimą viešojo administravimo institucijoms, skundą Seimo kontrolieriui ar administracinių ginčų komisijai.

Leidinyje pateikta ir Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ informacija. 2016 m. pavasarį startavusi kampanija kviečia visus šalies gyventojus susitelkti ir padėti sunkumus išgyvenantiems žmonėms – ragina įsitraukti į kovą su smurtu, priklausomybėmis, savižudybėmis, skatina globoti bei įsivaikinti.

„Seniūnaičio žinyne“ yra visiems gyventojams svarbi saugios kaimynystės judėjimo, Bendrojo pagalbos centro, priešgaisrinės ir civilinės saugos informacija, naudingi patarimai, kaip elgtis pavojingose ir krizinėse situacijose, žalą sukėlusių ekstremalių įvykių atveju ar vykdant gyventojų evakavimą į saugias teritorijas.

Jame supažindinama ir su aktualiomis įstatymų nuostatomis, susijusiomis su reikalavimu iki 2018 m. sausio 1 d. visiems gyventojams deklaruoti savo faktinę gyvenamąją vietą.

„Seniūnaičio žinynas“ yra paskelbtas Vidaus reikalų ministerijos interneto svetainėje: http://vrm.lrv.lt/uploads/vrm/documents/files/LT_versija/Vietos_savivalda/Seniunaicio_zinynas_2016.pdf.

Artimiausiu metu per savivaldybių administracijas žinynas bus išplatintas seniūnaičiams ir vietos bendruomeninėms organizacijoms. Tikimės, kad gyventojų atstovai seniūnaičiai ir bendruomeninių organizacijų lyderiai su leidinyje pateikiama informacija supažindins visus gyventojus, kuriems ši informacija yra ar galėtų būti aktuali.

Vidaus reikalų ministerija nuo 2014 m. kasmet parengia aktualią „Seniūnaičio žinyno“ versiją ir ateityje numato šį leidinį nuolat atnaujinti. Todėl būtume dėkingi skaitytojams už pateiktus pasiūlymus, kokią informaciją jie norėtų rasti būsimuose leidiniuose. Pasiūlymus dėl leidinio galima siųsti el. paštu sekretore.vvpd@vrm.lt.

2017-01-11

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple