Kauno bendruomenių centrų asociacija

Petrašiūnų bendruomenės Mažosios istorijos

Platforma Mažosios istorijos – aktualių parodų erdvė Kauno Paveikslų galerijos III aukšte. Parodos rengiamos bendradarbiaujant miesto bendruomenėms, muziejininkams ir menininkams. Bendruomenės siūlo savo temas, problematiką, bendruomenės istoriją. Muziejininkai atveria kolekcijas plėtojančias pasirinktą temą, o menininkai talkina įtaigiai ją atskleidžiant.

Bendruomenių platforma Kauno Paveikslų galerijoje tai:
VIETA susitikimams, demokratiškoms diskusijoms, idėjų sklaidai, kūrybinėms dirbtuvėms,
PROCESAS kuomet užmirštos, niekad nepasakotos istorijos tampa muziejuje saugomos atminties dalimi. Procesas mažomis kasdienybės istorijomis keičiantis praeities tėkmę ir išplukdantis dabarties problemų sprendimus,
BŪDAS atskleisti miesto gyventojų minties įvairovei, bendruomenių energijai stiprinti. Galimybė joms tapti matomomis, išgirstomis. Būdas mokytis kelti klausimus ir kūrybiškai ieškoti atsakymo. Mažos istorijos - didelis nerimas.
Šiuo metu platforma kviečia bendruomenes pasinaudoti jų erdvėmis ir galimybėmis.
Pažymėtina, kad Petrašiūnų bendruomenė netenka patalpų: Betonuotojų g. 4 ji įsikūrusi nuo 1994 m. Bendruomenė didelė ir stipri, sauganti istorinę savo rajono atmintį. Kelis neįkainojamus išsaugotos atminties objektus galima pamatyti šiuo metu Kauno Paveikslų galerijoje vykstančioje parodoje "Didžioji pramonė". Petrašiūnų bendruomenė yra parodos bendraautorė.
Birželio 9 d. petrašiūniečiai susitiko galerijoje pasitarti dėl sovietmečio petrašiūniečių butų tyrimų. Kalbėjoma apie to laikmečio buto ypatumus: trijų šeimų gyvenimą trijų kambarių bute, 5 kvadratinių metrų vienam žmogui normą, kuri taip ir nebuvo įgyvendinta. O šiandien klausiam Kauno miesto savivaldybės - ar gausi Petrašiūnų bendruomenė nenusipelnė miesto paramos ir bent 100 m2 savo kultūrinei veiklai?

Drauge su Petrašiūnų bendruomene pradedame sovietmečio buto tyrimus. Ieškome mažų kasdienybės istorijų tiesiai iš anuometinės petrašiūniečio virtuvės, svetainės, miegamojo ir sandėliuko.
Jei turite susijusių prisiminimų, fotografijų, daiktų, gyvenate Petrašiūnuose bute, išlaikiusiame nepakitusį planą ar pažįstate vietos žmones, kurie turi prisiminimų - pasidalinkite šiame puslapyje arba susisiekite el.paštu: mazosios.istorijos@gmail.com.

Puslapis FB:  https://www.facebook.com/pg/mazosios.istorijos/about/?ref=page_internal

2017-06-13

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple