Kauno bendruomenių centrų asociacija

Forumas apie visuomenės dalyvavimo vaidmenį svarstant kultūros paveldą

Spalio 4 d. Seimo Konstitucijos salėje vyko forumas "Viešoji komunikacija ir bendruomenių vaidmuo saugant kultūros paveldą“, kurį organizavo Valstybinė kultūros paveldo komisija kartu su Seimo Kultūros komitetu ir Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga. Forume dalyvavo ir KBCA atstovai, pirmininkas prof. Ramūnas Navickas skaitė pranešimą apie bendruomenių centrų pastangas saugant kultūros paveldą.

Forume buvo nagrinėtos tokios temos, kaip: ar Lietuvoje užtikrinama visuomenės teisė į paveldą? Ar bendruomenių dalyvavimas priimant sprendimus yra pakankamas, ar visuomenė tinkamai informuojama apie planuojamus projektus, įtakosiančius jų gyvenamąją aplinką? Ar prisijungimas prie tarptautinio dokumento – Kultūros paveldo vertės pagrindų visuomenei (Faro) konvencijos suteiks vietos bendruomenėms daugiau galimybių saugant kultūros paveldą? Į šiuos ir kitus klausimus buvo ieškoma atsakymų diskutuojant su forumo dalyviais.
Pranešimuose buvo nagrinėjamos visuomenės dalyvavimo svarstant kultūros paveldo, materialaus ir nemterialaus, objektus, teritorijų planavimo klausimais, valstybės ir savivaldos institucijų, investuotojų ir versininkų požiūris į visuomenę, jos pastangas apginti savo teritoriją ir tradicines, kultūrines vertybes.

Pranešimus skaitė: Jūratė Markevičienė apie visuomenės teisę į paveldą, tarptautinės ir ES teisės bei praktika, VU dr. Giedrė Godienė - "Bendradarbiavimo su vietos bendruomenėmis prielaidas saugant kultūros paveldą", Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Naglis Puteikis - "Kas ir kodėl Lietuvoje bijo Faro konvencijos?", LVBOS pirmininkė Reda Kneizevičienė apie kultūros paveldo išsaugojimą kaimo vietovėse, veikiant LEADER metodui, VBA pirmininkas Sakalas Gorodeckis apie Bendruomenių vaidmenį formuojant viešojo intereso gynimo poreikį: visuomenėje – laimėjimai ir praradimai ir KBCA pirmininkas prof. Ramūnas Navickas: "Viešoji komunikacija ir kultūros paveldo apsauga Kaune: Kauno vietos bendruomenių organizacijų požiūris ir vaidmuo".
Diskusijose dalyvavo Vilniaus ir Kauno bendruomenių atstovai, Lietuvos architektų rūmų atstovai, Seimo nariai.

Konstatuota, kad dabartinė valdžia stengiasi apriboti visuomenės, bendruomenių įtaką, pertvarkant miestų ir kaimų teritorijas, saugant paveldo objektus, saugotinas istorines vietas, pilkapius, dvarus, kapavietes, miestų kvartalus ir pan. Pažymėta, kad Lietuva vis dar neratifikavusi Orhuso ir Faro konvencijų, kurios tiesiogiai įpareigoja visuomenės dalyvavime viešojo valdymo procesuose.

Šis forumas buvo sumanytas kaip LVBOS mokymai bendruomenių aktyvui apie bendruomenės vaidmenį saugant kultūros paveldo objektus. Tačiau kartu su Valstybės kultūros paveldo komisija nutarta išplėsti ribas ir suteikti ne tik teisinių žinių, tarptautinės ir Lietuvos praktikos pavyzdžių, saugant kultūros paveldą, bet ir pakvieti valstybės institucijas į diskusiją. Garbių žinomų lektorių pranešimai tikrai pranoko mokymus savo lygiu, bendruomenių atstovai dalinosi savo patirtimi ir skauduliais, tačiau valdžios dėmesio, apart kelių Seimo narių, nesulaukėme.   
KBCA atstovai sulaukėme netikėto palaikymo - Kauno krašto bajorų draugijos bei prof. Irenos Leliūgienės, kurie aktyviai dalyvavo diskusijoje.

Forumas buvo organizuotas pagal SADM biudžeto lėšomis finansuojamo projekto "Lietuvos veitos bendruomenių organizacijų sąjungos narių stiprinimas ir plėtra" Nr. NOBP1-14, sutartis 2017-09-08, veiklų planą. 

 Forumo nuotraukos FB paskyroje: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1994781284070406&id=1514571238758082



2017-10-06

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple