Kauno bendruomenių centrų asociacija

Diskusijose dėl naujų lobistinės veiklos įstatymo pataisų

Spalio 12 dieną LR Seime įvyko apskritojo stalo diskusija dėl naujo lobistinės veiklos įstatymo projekto. Teisingumo ministerija, rengdama naują Lobizmo įstatymo projektą, NVO planuoja padaryti lobistais. Diskusijoje dalyvavo LVBOS pirmininkė Reda Kneizevičienė.
Naujame įstatyme siaurinama lobizmo sąvoka, atsiranda kryžminė pareiga deklaruoti susitikimus, t.y. deklaruoti turi ne tik einantys pas politikus, bet ir patys politikai / tarnautojai.
Labiausiai liūdina faktas, kad lobistais norima pripažinti ne tik fizinius, bet ir juridinius vienetus (tame tarpe ir vietos bendruomenes).
Diskusijoje aktyviai dalyvavo NVO sektoriaus atstovai, kurie išreiškė nusivylimą, kad patvirtinus šį įstatymą, bus žlugdoma pilietinė visuomenė. Tai dar vienas žingsnis žlugdant NVO sektorių. Skėtinių organizacijų, tame tarpe ir LVBOS, pagrindinis uždavinys – atstovauti bendriesiems narių interesams savivaldybių ir nacionalinės valdžios valdymo ir kitose institucijose.
Keista buvo girdėti Teisingumo ministro nuomonę, kad vietos bendruomenės išvis neteikia jokių teisės aktų pasiūlymų. Ministras buvo paprašytas daugiau pasidomėti LVBOS veikla ir tik tada daryti išvadas, ką veikia vietos bendruomenes atstovaujanti skėtinė organizacija.
Diskusija virė ir neformalioje aplinkoje, kurios metu buvo sutarta, kad NVO sutinka registruotis skaidrumo registre, (jeigu organizacija teikia konkrečių teisės aktų projektus) bei teikiant Registrų centrui ataskaitą atskiru skyriumi nurodytų, kokius konkrečius teisės aktų keitimus jie teikė. Ar šis žodinis sutarimas atsispindės naujoje įstatymo redakcijoje parodys ateitis. NVO sektoriaus atstovai pažadėjo ministrui, kad atidžiai stebės šio įstatymo rengimą ir toliau gins NVO poziciją, kad NVO nėra lobistai.

Tą pačią dieną LVBOS pirmininkė LR Seimo narės Guodos Burokienės kvietimu dalyvavo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdyje, kuriame buvo aptariamos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisos. Džiugina faktas, kad VTEK’o nuomonė NVO sektoriaus atžvilgiu keičiasi ir jų nuomone, nevyriausybinį sektorių (jeigu valdyme nedalyvauja savivalda) reikėtų išbraukti iš sąrašo juridinių asmenų, kurio valdymo organo nariams ir vadovams atsirastų prievolė deklaruoti viešus ir privačius interesus.
Lauksime naujo įstatymo redakcijos ir tikime, kad išsakyti žodžiai atsiras naujoje įstatymo redakcijoje.

Sus

2018-10-15

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple