Kauno bendruomenių centrų asociacija

Įstatymų projektų aptarimas Seime

Gegužės 8 d. Seime įvyko Lietuvos NVO tarybos ir Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos narių - Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos, Vilniaus ir Kauno bendruomenių asoiacijų, atstovų susitikimas su Seimo nare, VVSK pirmininke Guoda Burokiene.

Susitikimo metu aptarti Lobistinės veiklos, NVO plėtros įstatymo projektų aptarimas. G. Burokienė ir teisės komiteto atstovė informavo, kad komitetas nepritarė Lobistinės veiklos įstatymo projektui ir yra ruošiamas alternatyvus pasiūlymas. Dabartiniame pasiūlytame Lobistinės veiklos įstatymo projekte numatyta, kad NVO yra laikoma vykdanti lobistinę veiklą, o tam nepritaria nacionalinė NVO taryba.

NVO plėtros įstatymo projekte atsirado seniai aptarimas ir ilgai lauktas NVO paramos fondas, kurio sudarymas sukėlė ginčus ministerijose dėl šių fondo lėšų dydžio. Kol kas aptarta, kad pradinį fondo įnašą įneš Socialinės ir darbo apsaugos ministerija, vėliau ši suma numatyta didinti ir sprendžiama, iš kokių lėšų fondas bus sudaromas.

Susitikime aptartas savanorystės skatinimo klausimas, aktualus ir bendruomenių ir kitoms nevyriausybinėms organizacijoms, pažymėta, kad norint pritraukti savanorius, NV organizacijose reikia numatyti lėšas vadybai (administravimui) ir veiklos koordinavimui, skirti paskatinamuosius balus studentams, savanoriaujantiems nevyriausybinėse ir bendruomenių organizacijose, gal būt, kaip alternatyvą negalintiems ar nenorintiems tarnauti kariuomenėje, pasiūlyti savanoriauti nevyriausybinėse organizacijose.

G. Burokienė taip pat informavo, kad Suaugusiųjų švietimo programoje jau numatyta finansavimo programa Trečiojo amžiaus universitetams.
Susitikime NVO taryba pasiūlė dar sykį peržiūrėti Viešųjų pirkimų taisykles ir paskatinti VPT, Finansų ministeriją, kad būtų paruoštos tipinės neperkančiųjų organizacijų taisyklės visoms programoms. Dabar šias taisykles ruošia kiekviena ministerija atskirai.

2019-05-09

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple