Kauno bendruomenių centrų asociacija

Naujo laikotarpio Bendruomenių rėmimo programos strateginis svarstymas

Birželio 17 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko bendruomenių strateginis renginys – aptarimas, kuriame buvo svarstomi sekančių 3 metų Bendruomenių veiklos stiprinimo programos problemos, prioritetai, techniniai klausimai. Susitikime sveikinimo žodį tarė ministras L. Kukuraitis, kuris pažymėjo, kad programos, jos nuostatų, administravimo pakeitimų aptarimas organizuojamas birželio mėn., kad Bendruomeninės veiklos stiprinimo programą spėtume paruošti iki liepos mėn., o „paleisti“ gruodžio mėn. bei dėl artėjančių permainų vyriausybėje. Ministras siūlo su šia programa vietos bendruomenes „stumtelėti“ link socialinio aspekto, nes VBO turi didžiulį potencialą, socialinės paslaugos „nusileistų iki vietos bendruomenių“ (VB). Programoje būtų siūloma bendruomenėms žymiai palengvinti administravimą ir reglamentavimą, kaip tai daroma su globa – be konkursų ir viešųjų pirkimų. Paslaugų grupės: socialinė priežiūra, įvairūs dienos centrai, kitos veiklos. VBO ir NVO turėtų tų paslaugų akreditavimą, tuomet savivaldybė turi jas finansuoti be konkursų, nes viešieji pirkimai tinka ne visais atvejais, o ypač socialinių paslaugų atveju. Vietos bendruomenių teikiamos paslaugos sudarytų naujos programos esmę ir potencialą.
G. Šėmytė, SADM atstovė pažymėjo, kad šiuo metu vyksta diskusijos su VRM, kur yra vietos bendruomenių vieta, ar galima jas atskirti per vietos veiklos programas.
Apie socialinio verslo galimybes mieste kalbėjo Vilniaus Antakalnio bendruomenės pirmininkė Goda Sosnovskienė. Ji pasakojo apie sėkmingą iniciatyvą telkiant Antakalnio bendruomenę „Miesto laboratorija“. Apie socialinio verslo galimybes kalbėjo ir NVO „Avilys“ vadovas Arūnas Survila. Jo nuomone, tai ateitis ir bendruomenėms didelės galimybės.

Tačiau susitikimo dalyvaii nesutiko su šia mintimi, vietos bendruomenėms rūpi jų stiprinimas, plėtra, jaunimo įtraukimas į veiklą.
M. Romerio universiteto prof. Saulius Nefas labai aiškiai paklausė pačių moderatorių – Avilio“ atstovų, ar jie supranta, kaip programoje dera socialinis ir bendruomeninis verslas (S. Nefas, MRUNI). Atsakymo nesulaukta.
Nepritarė susirinkusieji ir miestų VVG socialinės veiklos ir įdarbinimo programoms, o socialinio verslo vystymas nėra VBO įsipareigojimas, jam vystytis trukdo finansavimas ir trumpas projektų vykdymo laikotarpis.
Po tokios įžangos dalyviai pasiskirstė į grupes – dvi kaimo ir dvi miesto, ir „popieriuje“ bandė surašyti naujos programos problemas, prioritetus, iššūkius ir jų sprendimą, techninius programos aprašo punktus: administravimą, atsiskaitymą, finansavimo paskirstymą, vertinimą.
Grupių išvados: programa turi būti skirta finansuoti tik bendruomenių organizacijas, jas stiprinti, turi būti tęstinė, 3 metų, finansavimą savivaldybėms paskiriant 3 metams, metus pradėti nuo sausio 1 d., priėmus nekeisti naujojo aprašo, atskirti programas miesto ir rajono vietos bendruomenėms dėl esminių poreikių skirtumų, galimybių, suteikiant rajonams didesnį finansavimą, atstatyti 2016 metų finansavimo lėšų dydį. Programos prioritetaus palikti tuos pačius, techniniuose reikalavimuose įtraukti patalpų nuomą, padidinti ilgalaikiui turtui įsigyti lėšų dydį, įtraukti patirties pasidalinimo vizitus Europos bendruomenėse. Sumažinti terminus, administravimą, ataskaitų dydžius / formas, vertinimą išplėstinėse seniūnaičių sueigose (pažymėta jų nekompetencija, nenoras gilintis ir pan.), prailginti seniūnaičių kadenciją, jei artėjant seniūnaičių sueigai, baigiasi jų kadencija, o savivaldybė organizuoja jų rinkimus, tokiu būdu dar sutrumpinant projektinį vykdymą ir kt.
Iš esmės tiek rajonų, tiek miestų bendruomenių atstovai sutarė pagrindiniais klausimais. Visa surašyta medžiaga pateikta nuotraukų albume, o pasiūlymus ministerija pažadėjo įtraukti į programą.
Sutarta, kad bus organizuoti dar keli susitikimai – darbo grupės atskirai su savivaldybėmis, kaimo ir miestų bendruomenėmis.
Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos taryba labai prašome, kad Lietuvos vietos bendruomenių lyderiai ir aktyvistai parašytumėte savo nuomonę dėl naujosios Bendruomeninės veiklos stiprinimo programos:
– pasiūlymus pačiai programai, aprašui ir nuostatams,
– savo problemas ir sunkumus, su kurias susiduriate vykdant projektus,
– kokias technines priemones įtraukti.
– vertinimo kriterijai.
Savo pasiūlymus rašykite į elektroninį paštą: lvbosajunga@gmail.com ir kbcainfo1@gmail.com.
Mums svarbi kiekviena nuomonė. Laukiame jūsų laiškų ir komentarų iki birželio 26 d.

2019-06-19

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple