Kauno bendruomenių centrų asociacija

Klausymai Seime dėl tiesioginių seniūnų rinkimo

2019 rugsėjo 19 dieną Seimo Valstybės ir vietos savivaldos komitete vyko klausymai apie tiesioginių seniūnų rinkimų įstatymo projektą, kuriame dalyvavo platus ratas atstovų iš suinteresuotų institucijų - Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Vidaus reikalų ministerijos, Seimo kanceliarijos teisės departamento bei Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos.

Daugelio dalyvavusių nuomone, tiesioginiai seniūnų rinkimai nespręs esminių savivaldos problemų, ir tik kompleksinis vietos savivaldos klausimų sprendimas galėtų duoti teigiamų rezultatų.

LVBOS poziciją pristatė sąjungos ir KBCA pirmininkas Ramūnas Navickas ir VBA pirmininkas Sakalas Gorodeckis, kurie pažymėjo LVBOS poziciją vietos savivaldos klausimu: seniūnijų taryba, stipri savarankiška seniūnija, finansinis seniūnijos savarankiškumas, dvipakopė arba tripakopė savivaldos sistema.

Klausymuose buvo pasikeista nuomonėmis ir pasiūlymais tokiais, kaip: svarstyti galimybę įteisinti dviejų pakopų savivaldos sistemą, stiprinti seniūnijų finansinį savarankiškumą, išbandyti pilotinius projektus keliose seniūnijose rengiant tiesioginius seniūnų rinkimus. Kaip pavyzdys tikros savivaldos buvo pateiktas Tauragės rajono pavyzdys, kaip kartu veikia bendruomenė, seniūnija ir savivaldybė.

LSSA atstovavo prezidentas Kęstutis Vilkauskas ir viceprezidentas Gintas Jasiulionis išreiškė asociacijos ir socialinių partnerių bendrą nuomonę, kuria nepritaria parengto įstatymo projektui ir pasiūlė komitetui sukurti darbo grupę, kuri parengtų naują savivaldos koncepciją, orientuotą į savivaldos decentralizaciją ir užtikrintų subsidiarumo principo įgyvendinimą. Viena iš koncepcijos krypčių – dvipakopė savivalda, nors tam reikėtų koreguoti ir LR Konstituciją.

Po klausymų nuspręsta, kad spalio pradžioje Vidaus reikalų ministerija organizuos specialų posėdį dėl seniūnijų valdymo ir jų tobulinimo klausimų, siekiant daugiau įtraukti gyventojus į vietos reikalų tvarkymą.

Sutarta, kad skubos tvarka seniūnų rinkimų įstatymo projektas nebus teikiamas.

2019-09-19

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple