Kauno bendruomenių centrų asociacija

Seminaras Lampėdžiuose

Spalio 2 d. Lampėdžių bendruomenės centre Kauno bendruomenių centrų asociaciacija organizavo seminarą „Vietos bendruomenių organizacijos Kaune ir Lietuvoje: dabartis ir perspektyvos“.

Apie KBCA ir nacionalinės Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos bei visos Lietuvos NVO veiklą bei aktualijas pasakojo Kauno bendruomenių centrų asociacijos tarybos pirmininkas Ramūnas Navickas ir administratorė Marija Bindokaitė.
KBCA Kaune šiuo metu vienija 27 bendruomenių centrus, iš kurių vienas iš anksčiausiai į KBCA įstojusių buvo  Lampėdžių bendruomenių centras.
Pirmininkas Ramūnas Navickas, šiuo metu vadovaujantis ir  visos Lietuvos vietos bendruomeninių organizacijų sąjungai, papasakojo apie sudėtingą bendruomenių padėtį Kauno mieste. Bendruomenių rėmimo fondas panaikintas, o programa "Iniciatyvos Kaunui" yra skirta įvairiooms organizacijoms, t. t. net krepšinio klubui "Žalgiris" finansuoti (kasmet skiriamos milijoninė parama). Vienintelis bendruomenių organizacijų pajamų šaltinis yra narių pervedami 2 procentai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos programa "Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse". Bet ir čia Kauno savivaldybė daro visokius trukdymus. Tačiau Kaune bendruomenės laikosi, vis daugiau žmonių įsilieja į savanorišką veiklą, atliekamos labai įvairios kultūrinės, pažintinės, socialinės, aplinkosauginės bei pilietinės atsakomybės vietos bendruomenei veiklos. Pažymėta, kad šiemet ypač aktyviai reiškėsi Šančių bendruomenė, savo protestais suvienijusi visą Kauną bei Lampėdžių BC, sukėlusi ant kojų respublikinę žiniasklaidą dėl vykdomųjų ardomųjų Nemuno ir Nevėžio kraštovaizdžio draustinyje privataus verslo veiklų.

Administratorė M. Bindokaitė papasakojo apie socialinių paslaugų gyventojams teikimo ir perdavimo vietos bendruomenėms esamą patirtį, galimybes teikti ir paslaugų perdavimo mechanizmą, kurį galėtų pritaikyti bendruomenės, spręsdamos savo gyvenvietės socialinius sunkumus. Paminėti ir iššūkiai vietos bendruomenėms teikti paslaugas bei trukdžiai jas teikti. Užsienio šalyse valstybinės institucijos iki 20 procentų lėšų nukreipia savanoriškoms nevyriausybinėm organizacijoms, nes paaiškėjo, kad savanorių gyventojų atliekamos paslaugos yra kokybiškesnės nei įdarbintų socialinių darbuotojų. Įdomu, kad šioje srityje panašiai veikia ir Tauragės rajono savivaldybė, kuri kartu su vietos seniūnijomis iki 20 proc. koofinansuoja vietos bendruomenių organziacijų socialinių paslaugų projektus. 
Deja, Lietuvoje, o ypač Kaune to dar nėra ir bendruomenės nesuintaresuotos teikti socialinių paslaugų.

Trijų valandų pranešimai neprailgo ir toliau vyko diskusijos prie arbatos.

 Seminaras finansuojamas Socialinės apssaugos ir darbo ministerijos programos „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ lėšomis. VšĮ „Lampėdžių bendruomenės centro“ projektas “Bendrystė, sportas, krikščioniškos vertybės – stiprus bendruomenės pagrindas“ Nr. 8RB-525. 2019-09-05.

 

 

2019-10-06

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple