Kauno bendruomenių centrų asociacija

Senjorai kuria maisto produkrus

2019 m. spalio 14 ir 28 d. Kaune įvyko praktiniai seminarai finansuojami Europos Inovacijų ir Technologijų instituto EIT Food Ris projekto „Vartotojų įtraukimo laboratorija“ lėšomis.

Projekto tikslas - kurti personalizuotos mitybos inovatyvius produktus, dalyvaujant tuo suinteresuotai vartotojų grupei. Tikslingai inovatyvių produktų kūrybos procesui vartotojų grupe pasirinkti senjorai.

Kaip minėjo Kauno Dainavos bendruomenės centro "Draugystė" pirmininkė Danutė Macenkaitė, projekto praktiniuose seminaruose dalyvavę senjorai yra patenkinti, nes turėjo galimybę dalyvauti bendroje veikloje su KTU mokslininkais,  pamatyti, kaip kuriami nauji produktai, galėjo patys kurti produktus, atitinkančius būtent senjorų lūkesčius. Nauja patirtis, laboratorijos aplinka padėjo dalyviams atitrūkti nuo kasdienybės ir įgyti naujų žinių apie maisto produkto gaminimą.

Vartotojų įtraukimo laboratorijos projekte dalyvavo 18 vyresnių kaip 65 metai Kauno regiono senjorų. Projekto metu jie taikė įvairias naujų produktų kūrimo metodikas ir siūlė inovatyvias (baltymingi padažai), o kartu ir paprastas idėjas iš įvairių grūdų gaminamiems maisto produktams (pvz. labiau susmulkinti produktai, išraiškingesnė ir informatyvesnė pakuotė).

Dr. Alvija Šalaševičienė, KTU Maisto instituto direktorė ir komisijos, vertinusios senjorų komandų pristatytas idėjas, atkreipė dėmesį, kad pasiūlytos labai inovatyvios ir įdomios idėjos pradedant nuo apynių skonio gėrimo „Miegutis“, baigiant biologiškai vertingais „Grikiuko pabarstukais“ ar baltymingu padažu „Raganiaus puota“. Teikti pasiūlymai ir pakuotės keitimui, kad ji labiau atitiktų senjorų lūkesčius.

"Svarbu, kad šis darbas nėra tik naujų metodikų išbandymas ir bent vieną senjorų pasiūlytą produktą tikrai išvysime 2020 metų birželio mėnesį „Iki“ parduotuvėse", - teigė Lietuvos konsorciumo vadovė dr. Gitana Alenčikienė (KTU Maisto institutas).

Vartotojų įtraukimo laboratorijos vyko 2019 m. spalio mėnesį. Lietuvoje už šias veiklas ir produktų kūrimą atsakingas Lietuvos konsorciumas , sudarytas iš Kauno Technologijos universiteto, UAB „Palink“ (vartotojams labiau pažįstamas kaip prekybos tinklas IKI), UAB „Ekofrisa“ , UAB „Innofoods“ ir NVO Kauno Dainavos bendruomenės centro "Draugystė: nariai.

 

BC "Draugystė" informacija.




2019-12-23

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple