Kauno bendruomenių centrų asociacija

Pilietiškumo pamokos bendruomenėms

Gegužės 30 d. Kauno bendruomenių centrų asociacijoje (KBCA) įvyko susitikimas - mokymai Pilietinio pasipriešinimo tema. Mokymus vedė Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM Pilietinio pasipriešinimo sk. patarėjas, ats. mjr. Albertas Daugirdas.

Dalyviai buvo supažindinti su pilietinio pasipriešinimo samprata, pasipriešinimo sąvokomis, galimybėmis ir būdais okupacijos laikotarpiu ar vykstant karui, pateikta informacija apie pilietinio (neginkluoto) pasipriešinimo tikslus, strategijas, taktiką ir „ginklus“ bei pilietinio pasipriešinimo iš Lietuvos istorijos pavyzdžiai. Lektorius labai gyvai ir įdomiai pasakojo,  iliustravo dėstomą medžiagą įdomiomis citatomis ir piešiniais. Visiems buvo įdomu, kaip pasiruošti namuose įvairias atsargas, kaip planuoti įvairias akcijas, kokį vaidmenį pasipriešinime vaidina paprasti piliečiai, visuomenė, nevyriausybinės organizacijos, valstybė.

Mokymai neprailgo, dalyviai sprendė užduotis, aptarinėjo situcijas, pateikė savo pavyzdžių, klausinėjo.

Šis kursaa Lietuvoje vedamas nuo 2019 m. vasaros. Jo pagrindu Mobilizacijos ir pasipriešinimo departamentas kartu su Vilniaus dailės akademija parengė leidinį - instrukciją „Pilietinio pasipriešinimo abėcėlė“. Vienoje leidinio dalyje pateikiama trumpa informacija apie pilietinio (neginkluoto) pasipriešinimo tikslus, strategijas, taktiką ir „ginklus“ bei pilietinio pasipriešinimo iš Lietuvos istorijos pavyzdžius. Kitoje dalyje – per Vilniaus dailės akademijos studentų piešinius pateikiamos idėjos, kaip bet kuris pilietis gali pasirengti nesmurtiniam pasipriešinimui dar taikos metu, o taip pat – kaip galima priešintis tiek prasidėjus okupacijai, tiek ir jai užtrukus. Leidinys jau pakeliui į spaustuvę ir greitai išvys dienos šviesą.

Visi dalyviai gavome išgyvenimo pradžiamokslio leidinį, visiems buvo įteikti kurso baigimo pažymėjimai. KBCA tarybos pirmininkas prof. Ramūnas Navickas padėkojo A. Daugirdui už įdomiai ir naudingai praleistą laiką, įteikė mūsų suvenyrų ir padėkos juostelę, kurią išaudė Palemono juostų audėjos.

Labai džiugu, kad mokymuose dalyvavo Narsiečių bendruomenės, Aleksoto, Eigulių, Muravos, Vilijampolės "Veršva" bendruomenių centrų atstovai.

Mokymus organizavo  asociacija Narsiečių bendruomenė kartu su KBCA. Labai dėkingi esame Narsiečiams ir jų pirmininkei Vilmai už iniciatyvą ir pagalbą organizuojant šį susitikimą - mokymus. Tokius mokymus rekomenduojame išklausyti visiems.

Nuotraukos iš renginio čia.

 

 

2020-05-31

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple