Kauno bendruomenių centrų asociacija

Didžiulė Kauno vėliava vidurdienį pakelta Pelėdų kalne

Gegužės dvidešimtąją tradiciškai minimas Kauno miesto gimtadienis. Jį lydi įvairūs renginiai, inciatyvos, Jų netrūks ir šiemet, nors dėl pandemijos scenarijus – visiškai kitoks.

Mintis išsirinkti dieną ir kasmet minėti Kauno miesto gimtadienį kilo ceremonmeisteriui Kęstučiui Ignatavičiui. „1996 metais Deputatų klubo posėdyje iškėliau idėją, kad Kaunui reikia įtvirtinti savo gimtadienį, išleisti miesto istorinę apybraižą, sukurti ir patvirtinti miesto vėliavą, sutvarkyti kitus ženklus, atributiką. Sako, tu ceremonmeisteris, daryk kažką“, – prisiminė K.Ignatavičius.

Pirmoji Kauno miesto diena surengta prieš 23 metus, 1999-aisiais. Data gimtadieniui švęsti pasirinkta iš istorikų pasiūlytų įvairių variantų. Miestui svarbių dienų per ilgą ir įvykių gausią jo istoriją buvo daug. Sąrašas buvo sutrumpintas iki kelių, kol galų gale apsistota ties viena.

1463 m. gegužės 20-ąją Kazimieras Jogailaitis atnaujino ir praplėtė miesto teises. Seniausios išlikusios Kauno privilegijos originalas saugomas Sankt Peterburgo archyvuose, o kopija – Kauno rotušėje. Svarstyta ir rugpjūčio 15-oji, sieta su 1408 m., kai Kaunui suteikta Vytauto Didžiojo privilegija, įteisinusi laisvų bei ekonomiškai savarankiškų pirklių ir amatininkų bendruomenę, tiesiogiai atsakingą valdovui. Svarbiausi jos požymiai buvo asmeninė miestiečių laisvė, miesto teisė ir savivalda.

Vienas variantų buvo ir tiksli diena, dokumentais patvirtinta, kada buvo padėti kertiniai Kauno rotušės pamatai – 1542 m. liepos 28 d. Kauno miestas pirmą kartą paminėtas metraštininkų dar 1361 m. XIII a. pab. kunigaikštis Kęstutis Kaune pastatė mūro pilį, kuri tapo svarbia miesto gynybos sistemos dalimi. Kauno kaip miesto metai skaičiuojami nuo jau minėtų 1408-ųjų.

Tad šiandien – 613-asis gimtadienis.

labai džiugu, kad K. Ignatavičius yra ir mūsų nario Žalakalnio BC "Pelėdos" pirmininkas, o keliant vėliavą jam talkino ir kitas Palėdų aktyvus narys - A. Barzda.

Portalo "Kauno diena" informacija ir nuotrauka.

2021-05-21

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple