Kauno bendruomenių centrų asociacija

"Girstupio slėnio" bendruomenės kelionė

Rugsėjo 25 d. Kauno bendruomenės centro „Girstupio slėnis“ nariai kartu su partnerė - Lietuvos universitetų moterų asociacija (LUMA), - išvyko į susitikimą su Trakų karaimų bendruomene. Sužinojome istorinius įvykius, nulėmusius Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės ir karaimų tautos draugiškus santykius bei jų kelionę į Lietuvą.
Su Lietuva karaimų istorija susijusi nuo 1397-1398 m. Manoma, kad po vieno žygio į Aukso ordos stepes Lietuvos Didysis kunigaikštis Vytautas išvedė iš Krymo kelis šimtus karaimų šeimų ir įkurdino jas Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje. Kelių šimtų karaimų šeimų atkėlimas buvo nevienkartinis. Tai siejama su Lietuvos Didžiojo kunigaikščio valstybine politika – apgyvendinti tuščius žemės plotus, statyti pilis bei miestus, pagyvinti prekybą ir ekonominį gyvenimą. Iš pradžių karaimai buvo kompaktiškai apgyvendinti Trakuose, tarp dviejų Didžiojo kunigaikščio pilių, dabartinėje Karaimų gatvėje. Vėlesniais laikais jų gyvenviečių atsirado Biržuose, Naujamiestyje, Pasvalyje, Panevėžyje, tačiau Trakų miestas pagal valdovų privilegijas visada buvo jų bendruomenės administracinis ir dvasinis centras Lietuvoje.
Besidžiaugdami gražia rudenėjančia gamta kartu aplankyta senoji Lietuvos sostinė Trakai, susipažinta su miesto istorija, išskirtine architektūra, aplankytas Trakų pilies muziejus, Šv. Marijos Mergelės bažnyčia, kurios Marijos paveikslas yra antrasis karūnuotas paveikslas Lietuvoje, joje palaidota garsioji Romerių šeima ir giminė. Ekskursiją po Trakus vedė puiki gidė Teresa, kuri papasakojo daug įdomių istorijų ir faktų ne tik apie Trakus, bet ir karaimus.
Išvykoje vienas svarbiausių akcentų buvo susitikimas su karaimų bendruomenės aktyvu prie Karaimų istorijos muziejaus (jis, deja, remontuojamas). Kartu su grupe keliavęs rašytojas Laimonas Inis papasakojo apie prieš kelis metus parašytą knygą "Sakmė apie gervių tiltą", kuriame labai gražiai ir poetiškai aprašo karaimų likimą.
Po turiningos ekskursijos visi paplaukiojo laivu po Galvės ežerą, papietavo į Senojoje Trakų kibininėje, kurioje dirba karaimai, - nacionaliniais karaimų patiekalais – kibinais ir sultiniu.
Grįždami visi aplankė nuostabaus grožio koplytstulpių ir angelų skultūrų parką - Angelų kalvą ir šalia Aukštadvario esantį gamtinį draustinį - Velnio duobę.
Bendruomenės centro "Girstupio slėnis" projektas  finansuojamas  LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priemonės 1.1.6 "Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse" biudžeto lėšomis.
Straipsnelis parašytas panaudojus Virginijos Ruškienės aprašymu facebok'e.
Daugiau nuotraukų čia.

2022-10-01

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple