Kauno bendruomenių centrų asociacija

Aleksoto bendruomenės centras Deltuvos mūšio inscenizacijoje

Kauno Aleksoto bendruomenės centras rugpjūčio 19 dieną dalyvavo Ukmergės savivaldybės Deltuvos seniūnijoje unikaliame renginye – jau 25-ą kartą surengtoje Deltuvos mūšio inscenizacijoje. Šiek tiek istorijos: 1812 m. birželio 28 d. Deltuvoje įvyko Napoleono ir carinės Rusijos kariuomenių susirėmimas, kuriame dalyvavo apie 20 000 karių. Napoleono armijos gretose kovėsi nemažai lenkų ir lietuvių, kurie norėjo nusimesti carinės Rusijos jungą. Po neilgo mūšio Rusijos kariuomenė atsitraukė...
Šiemet mūšio inscenizacijos organizatoriams buvo gana sudėtinga prisikviesti Rusijos armijos karo rekonstruktorių: atvyko tik latviai iš Rygos ir Daugpilio. Napoleono armijos karo rekonstruktorių buvo daug gausiau: juos atstovavo karo istorijos klubai iš Lenkijos, Estijos ir Lietuvos. Džiugu paminėti, kad renginyje dalyvavo ir Aleksoto voltižieriai su savo gausia palyda.
Renginys prasidėjo rikiuote ir eisena link paminklo, žyminčio mūšio vietą. Pagerbus mūšyje žuvusiuosius, žiūrovai galėjo pasidairyti po stovyklą, pakalbinti mūšio inscenizacijos dalyvius, o vėliau ir stebėti Deltuvos mūšio inscenizaciją, kurią labai įdomiai ir profesionaliai komentavo VDU prof., istorikas Jonas Vaičenonis.
Dėkojame už istorijos puoselėjimą ir puikiai organizuotą renginį,
Straipsnelis - Liukrecijos Navickienės, nuotraukos – Rimanto Žiemio.

2023-08-22

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple