Kauno bendruomenių centrų asociacija

Pranešimas spaudai dėl akcijos „Kauno upių pakrančių vizijos: bendruomenės liko už borto“.

PRANEŠIMAS SPAUDAI.

2023 rugsėjo 4 d. 10 val., prie Kauno architektų namų, Vilniaus g. 22, Kauno bendruomenės surengs protesto akciją „Kauno upių pakrančių vizijos: bendruomenės liko už borto“.

Kauno miesto savivaldybė bei Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba 2023 gegužės 5 d. paskelbė inicijuojančios vizijų projektą „Kauno krantinių atgimimas”. Apie projektą neinformuotos ir į procesą nepakviestos Kauno bendruomenės reiškia susirūpinimą, kad miestui svarbus pakrančių vizijų projektas vyksta neatsižvelgiant į miestiečių valią ir neįtraukiant miestiečių į sprendimus, susijusius su aplinkos klausimais.

   Dvidešimt aštuonios Kauno bendruomeninės organizacijos kreipėsi į projekto iniciatorių – Kauno miesto savivaldybę, pareiškėją – Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybą, ir įgyvendintoją – Vilnius Tech Urbanistinės analizės laboratoriją, su prašymu įtraukti bendruomenes į projektą, informuoti apie projekto procesą bei pakviesti bendruomenių atstovus į Kauno pakrančių vizijų kūrybines dirbtuves. Tačiau į kreipimąsi nebuvo atsakyta – bendruomenės liko už borto, o Kauno pakrančių vizijos tapo tik kelių samdytų projekto ekspertų reikalu. Todėl bendruomeninių organizacijų atstovai dirbtuvių vietoje surengs akciją, kuria sieks atkreipti politikų, urbanistų, architektų bei miesto vystytojų dėmesį į tai, kad miesto kūrimas pirmiausiai yra pačių miestiečių reikalas ir, kad Kauno upių pakrančių vizijos negali būti kuriamos be suinteresuotos visuomenės.

   Kauno Šančių bendruomenė jau ketverius metus siekia išspręsti konfliktą su savivaldybe dėl planų Nemuno pakrantėje nutiesti gatvę automobiliams. Per tą laiką bendruomenė pati sukūrė Nemuno pakrantės viziją, į procesą įtraukusi tūkstančius vietos gyventojų, ir buvo apdovanota Naujojo europinio bauhauzo prizu. Praėjusių metų rudenį Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas G. Barčauskas pagaliau pažadėjo pakviesti bendruomenės atstovus į kūrybines dirbtuves ir ieškoti visiems priimtinos Nemuno pakrantės vizijos. Tačiau pažadas liko netesėtas. Savivaldybė ne tik nepakvietė į dirbtuves, bet priešingai, nepranešus bendruomenei, inicijavo naują Kauno upių pakrančių vizijų projektą, į kurį nepakvietė nė vieno suinteresuoto miestiečio.

   Vietos bendruomenės kategoriškai nesutinka, kad itin svarbūs miestui sprendimai būtų daromi eliminuojant kauniečių nuomonę ir, tokiu būdu, pažeidžiant piliečių teises ir demokratinius principus. Šis projektas pažeidžia Orhuso konvencijos principus ir atskleidžia, kad miesto planavimas yra vykdomas ne skaidriai, ne tvariai ir ne demokratiškai.

 

Kontaktai pasiteirauti:

Ramūnas Navickas, KBCA pirmininkas, tel. Nr. +370 698 33829,

Elena Vanagaitė, Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė, tel. Nr. +370 611 36793.

 

Portalo https://www.15min.lt nuotrauka, aut.Marius Vizbaras.

Mariaus Vizbaro

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/kaunas-2022/kaune-siekis-pazadinti-upes-bei-atgaivinti-vandens-kranto-miesto-ir-zmogaus-santyki-1102-1131256?utm_medium=copied
Mariaus Vizbaro

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/kaunas-2022/kaune-siekis-pazadinti-upes-bei-atgaivinti-vandens-kranto-miesto-ir-zmogaus-santyki-1102-1131256?utm_medium=copied

 

2023-09-01

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple