Kauno bendruomenių centrų asociacija

Kauno bendruomeninių organizcijų piketas

Rugsėjo 4 d. prie Kauno Architektų namų Kauno senamiestyje įvyko bendruomeninių organizacijų piketas dėl pakrančių vizijos, piketuotojai akmens grindiniu atplaukė valtimis - surengta protesto akcija „Kauno upių pakrančių vizijos: bendruomenės liko už borto“.

Liepos 30 d. dvidešimt aštuonios Kauno bendruomeninės organizacijos kreipėsi į projekto iniciatorių – Kauno miesto savivaldybę, pareiškėją – Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybą, ir įgyvendintoją – Vilnius Tech Urbanistinės analizės laboratoriją, su prašymu įtraukti bendruomenes į projektą, informuoti apie projekto procesą bei pakviesti bendruomenių atstovus į Kauno pakrančių vizijų kūrybines dirbtuves. Tačiau į kreipimąsi nebuvo atsakyta – bendruomenės liko už borto, o Kauno pakrančių vizijos tapo tik kelių samdytų projekto ekspertų reikalu. Todėl bendruomeninių organizacijų atstovai dirbtuvių vietoje surengs akciją, kuria sieks atkreipti politikų, urbanistų, architektų bei miesto vystytojų dėmesį į tai, kad miesto kūrimas pirmiausiai yra pačių miestiečių reikalas ir, kad Kauno upių pakrančių vizijos negali būti kuriamos be suinteresuotos visuomenės.

Toliau straipsnyje dalinamės Rasos Duobaitės-Bumbulienės protesto akcijos įspūdžiais,
"Į protesto akciją susirinko Kauno bendruomenės, nes apie Kauno miesto savivaldybės bei Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos inicijuotą vizijų projektą „Kauno krantinių atgimimas“ nebuvo informuotos ir į procesą nebuvo pakviestos. Bendruomenės kreipėsi su prašymu į vizijos projekto organizatorius – Kauno miesto savivaldybę, Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybą ir Vilnius Tech Urbanistinės analizės laboratoriją įtraukti bendruomenes įprojektą, informuoti apie projekto procesą bei pakviesti bendruomenių atstovus į Kauno pakrančių vizijų kūrybines dirbtuves.

Tačiau atsakyta nebuvo...
Ir nesvarbu, kad Šančių bendruomenė jau yra atlikusi didžiulį darbą šia tema ir net gavusi prestižinį tarptautinį apdovanojimą - Naujojo europinio bauhauzo prizą, o bendruomenių eliminavimas pažeidžia Orhuso konvencijos principus, kuri apibrėžia pagrindines visuomenės teises: gauti informaciją, dalyvauti priimant sprendimus ir kreiptis į teismus aplinkosaugos klausimais.
Šiandien su protestuotojais pasikalbėti išėjo architektės iš sostinės. Po ilgų debatų sutarta, kad bendruomenės bus pakviestos į projekto pristatymą (pranešus iš anksto) ir bus įtrauktos į procesą, bet, kaip sakė architektės, ,,ne šiame objektyvių duomenų rinkimo etape" ir galų gale, architektės susėdusios į protestuotojų baidares pripažino: ,,mes žinom, kad pakliuvom į Kauno savivaldybės spąstus ir kitą kartą gerai pagalvosime prieš imdamiesi projekto Kaune".
Mano nuomone, jokie svarbūs sprendimai Kaune negali būti priimami be Kauno bendruomenių. Tik toje vietoje gyvenantys, veikiantys ir ją mylintys geriausiai žino, ko jiems toje teritorijoje reikia ir tik tariantis bendruomenei, ekspertams ir sprendimus priimantiems bei įgyvendinantiems gali būti rasti geriausi sprendimai. Todėl šįryt ėjau palaikyti Kauno bendruomenių."
Protesto akciją organizavo Žemųjų Šančių bendruomenė, joje dalyvavo KBCA tarybos pirmininkas R. Navickas, Panemunės bendruomenė, Lampėdžių ir Aleksoto bei BC Žaliasis Ąžuolynas bendruomenių centrų nariai,
Įvykį paviešino LRT TV, Init TV, portalas "Lrytas.lt".
Nuotrauka Dariaus Petrulio.





2023-09-05

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple