Kauno bendruomenių centrų asociacija

"Girstupio slėnio" BC aplankė Mažąją Lietuvą

Lietuvai švenčiant Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100 - metį, bendruomenės centras "Girstupio slėnis" nariai kartu su savo globojamais ukrainiečiais, Muravos, Eigulių BCbei LUMA nariais rugsėjo 2 dieną vyko į istorinę kelionę "100 metų kartu su Lietuva". 

Pilnas keliaunoinkų autobusas išvyko su gera nuotaika, grupę (50 dalyvių) lydėjo puikus Mažosios Lietuvos žinovas, Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės pirmininkas Sigitas Šmborskis.

Aplankyti Smalininkai, Viešvilė, Vilkyškiai, gražusis Rambyno kalnas, Bitėnų istorinės kapinės pagerbiant Mažosios Lietuvos šviesuolius: Martyna, Jankų, Vydūną, Martyno Jankaus muziejus - lauko galerija, pasienio miestas Panemunė, pietauta kaimo turizmo sodyboje "Mociškių palivarko ūkis". Vilkiškiuose Turizmo inkubatoriuje susipažinta su šio krašto istorija. Buvusio dvaro arklidės įrengtose ekspozicijoje buvo ką veikti ir mažiems, ir dideliems. 

Mocikių palivarko ūkyje ekskursantai dalyvavo Mažosios Lietuvos etnografinėje edukacijoje "Lietuvininkų valgių ypatumai", kur paragavo šiupininės, išgėrė kafijos ir gardžiavosi kuchenu, iškeptu pagal senąjį krašto receptą.

Edukacijoje įvyko susitikimas su Kriokiškių kaimo bendruomene, kurios pirmininkė Reda supažindino su jau 12 metų vykdomu kaimo verslu - vaistažolių arbatomis, kurios sudarytos pagal vaistininko - žolininko, liaudies medicinos eksperto V. Skirkevičiaus sudarytas receptūras. Arbatos žymimos Tautinio Paveldo sertifikatu. Visos atbatos žymimos ženklu Senosios Prūsijos lobiai. Kas norėjo čia pat ir įsigijo arbatų ar palivarko šeimininkų išsukto šiųmetinio medaus.

Pasienio miestas Panemunė - mažiauisas Lietuvos miestas, kuriame gyvena tik 100 gyventojų. Jis garsus ir tuo, kad pasienyje tarp Lietuvos ir Rusijos stovi garsusis karalienės Luizės tiltas, o parkelyje prie pat Nemuno pastatytas Liūdintis angelas, kad atminti "vilko vaikus" - karo metais išblaškytų ir rusų persekioptų Prūsijos vaikų likimus.

Labai dėkojame BC "Girstupio slėnis" pirmininkei Virgilijai Randienei už šią kelionę.

2023-09-07

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple