Kauno bendruomenių centrų asociacija

Aukštųjų Šančių BC išvyka

Kaip jau ir eilę metų Aukštųjų Šančių bendruomenė išsiruošė į pažintinę - edukacinę kelionę po Lietuvą. Jau keliauta gražiuoju Nemuno keliu aplankant Vytėnų, Panemunės, Raudonės pilis ir Jurbarką. Žavioji Dzūkija ir joje esantys Druskininkai, Merkinė, Grūto parkas, Merkinės piramidė ir Lekėčiuose išbandyti įgūdžiai kepant šakočius. Senosios Lietuvos sostinės - Kernavė, Trakai, Užtrakis. Na, ir jau "kylam "aukštyn žemėlapiu - Anykščiai, jau galime dėti "varnelę" - būta.
Šiais metais išvykta dar aukštyn - į Lietuvos - Latvijos pasienyje esantį Ilzenbergo dvarą. Vienintelis Baltijos šalyse visiškai atkurtas, ūkininkaujantis ir tęsiantis natūralios žemdirbystės tradicijas dvaras: augalai tręšiami natūraliomis organinėmis trąšomis, galvijai ir paukščiai šeriami pašaru, užaugintu ir pagamintu ūkyje, laukai apsodinami taikant sėjomainą ir taip natūraliai išauginamas geras derlius. Pasaulio gamtos fondas 2019 m. ūkį pripažino nacionalinio konkurso nugalėtoju – Baltiją tausojančiu ūkiu. Ūkyje vystoma augalininkystė, sodininkystė, gyvulininkystė yra įvertinta tarptautiniu ekologinio ūkio (EKO) sertifikatu.
Ilzenbergo ūkis – tai daugiau kaip 500 ha dirbamų laukų ir ganyklų (https://ilzenbergas.lt/farm.html).
Pasitikusi Gidė vedžiojo ir pasakojo Dvaro parko kūrimo, karo metu sunykusio, o dabar vėl atkurto, istorijas. Meilės saloje tebeauga meilę stiprinantis ir saugantis ąžuolas, kuris saugojo Ievos ir Jono meilę, o dabartinės šeimą kuriančios poros ateina prie jo prisiekti Šeimos tvirtumą. Pakilus link rūmų mūsų garbei buvo iššauta salvė iš čia esančios patrankos. Jų yra trys ir jos taip pat turi savo istoriją. Patys rūmai pilnai restauruoti, bet nėra gyvenami, juose galima švęsti šventes, rengti seminarus.
Kadangi Dvare yra gaminami skanumynai,o kai kurie ir aukso medaliais apdovanoti, tai kaip gi jų ne paskanaut? Vadybininkė Daiva mus vaišino sūreliais, užtepėlėm, dešrelėm, paštetais, pyragais, Airanu, Kefyru, žolelių arbata ir tt...Viskas buvo be galo gardu!...
Kadangi kojelės nuo vaikščiojimų pavargo, pilvelis nuo gardumynų apsalo, tai patraukėm pas Katamarano Kapitoną Antaną - paplukdyk. Valanda laiko besišildant saulutės spinduliuose stebint gražius Ilgio ežero krantus - vienoj pusėj Lietuva, kitoj Latvija, o mes sienos linija.  Visą valandą klausėmės įdomių istorijų, stebėjome paukščius, apiplaukėm Meilės salą....
Grįžtant namolio aplankėme gražią Rokiškio bažnyčią, pasigrožėjome gražia Rokiškio namų puošyba - iš tapytomis langinėmis.
Labai ačiū Aukštųjų Šančių bendruomenės centro pirmininkei Eglei Kanikovienei už veiklas ir rūpestį. Labai turininga ir darni kelionė. 50 asmenų turėjo galimybę praplėsti savo akiratį, bendrauti, atitrūkti nuo kasdienės rutinos. Buvo aptarti einamieji klausimai, tartasi ir derinami ateities planai.
Straipsnio autorė Rita NamikėAukštųjų Šančių bendruomenės centro projektas "Savanorystė".
Projektą finansuoja LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija.
Nuotraukos Ritos Namikės.

2023-09-11

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple