Kauno bendruomenių centrų asociacija

Lampėdžių BC išvyka į Kybartų kraštą

Esant puikiems rugsėjo orams mūsų bendruomenių centrų nariai lankosi įvairiose Lietuvos vietose, susipažįsta su kitų regionų bendruomenine veikla.Štai ir rugsėjo 17 d. sekmadienį Lampėdžių bendruomenės centro nariai, vykdydami Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektą, aplankė Suvalkijos pasienio miestelius Kudirkos Naumiestį ir Kybartus bei susipažino su ten veikiančių bendruomeninių veikomis.
Pirmiausiai Šakių rajone Kudirkos Naumiestyje susitikime su vietos bendruomenės lyderiu, „Bulvių“ muziejaus įkūrėju, tikru miesto patriotu Jonu Valaičiu. Su juo aplankėme lietuviškojo himno autoriaus daktaro Vinco Kudirkos kapą, apžiūrėjome skulptoriaus Prano Sidaravičiaus kiemą, pasivaikščiojome per tiltą, skiriantį Lietuvą nuo Rusijos. Vėliau pasivaišinome cepelinais pagal Almos Adamkienės receptą. Šį receptą seife saugo pats Jonas Valaitis. Bendrai nusifotografavome prie V. Kudirkos paminklo centrinėje aikštėje, o pažintį su Kudirkos Naumiesčiu baigėme legendiniame „Bulvės“ muziejuje. Ten visi rinkome skaniausią bulvę, kuria tapo bulvė „Concordia“.
Atsisveikinę su Kudirkos Naumiesčiu, vykome į kitą pasienio miestą - Kybartus. Čia mus pasitiko Kybartų bendruomenės centro narė Rūta. Ji mums aprodė, kaip Kybartuose tvarkomas sienos kirtimas, su muitinėm, pasienio perėjimo punktu, plentu ir geležinkeliu. Skirtingi sienos kirtimo takai turi savo specifiką, bet iš esmės viskas nesikeičia jau kelis šimtus metų. Kruopščiai vykdoma prekių ir asmenų kontrolė. Pamatėme vietą, kur prezidentas A. Smetona per upelį paliko Lietuvą. Susipažinome su skirtingų religijų maldos namais, bei apsilankėme caro laikų Nikolajaus cerkvės viduje.
Įdomiausia ekskursijos dalis buvo neseniai nusausintas caro laikų kontrabandinių prekių muitinės rūsys, kuriame Kybartų bendruomenė bando kurti kultūrinę veiklą. Rūsyje daug erdvės ir nuostabi akustika.
Padėkoję Kybartų bendruomenės atstovei Rūtai pajudėjome link naujai pastatytos Alvito miestelio bažnyčios. Moderniai iš plytų ir stiklo pastatyta primena popiečiaus kepurę.
Paskutinis kelionės sustojimas buvo Vilkaviškio Paežerių dvaras, kuris dar vadinamas Suvalkijos Versaliu. Sutvarkytame parke buvo gera pasimėgauti vakaro šiluma.
Laimingi ir pilni įspūdžių saugiai grįžome į Kauną. Dėkojame autobuso vairuotojui ir gidei Angelei Pažereckienei už puikiai ir įdomiai pravestą kelionę. Su nekantrumu lauksime naujų susitikimų.
Dėkojame Lampėdžių bendruomenės centrui, pasidalinusiam kelionės įspūdžiais ir nuotraukomis.

2023-09-18

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple