Kauno bendruomenių centrų asociacija

Susitikimas su VRM ministre

Vasario 5 d. Kauno apskr. VPK įvkos susitikimas su Vidaus reikalų ministre A. Bilotaite, Kauno AVPK viršininku M. Baršiu ir Kauno Priešgaisrinės apsaugos valdybo viršininku V. Barausku. VRM specialistė pristatė ministerijos rodiklius bei gyventojų apklausų duomenis". Diskutuota apie viešąjį saugumą, kriminogeninę situaciją mieste, civilinę saugą ir miestiečių parengtį. Kauno AVPK viršininkas supažindino su Kauno miesto policijos rodikliais, išaiškinant įvairaus pobūdžio nusikaltimus.

Nors aplamai kriminogeninė situacija Kaune yra nebloga, tikrai daug daroma, kad kauniečiai jaustųsi saugūs. Ypač gražus kauniečių susitelkimo ir pilietiškumo, solidarumo su policija, ieškant pagrobtos mergaitės. Pažymėta, kad susitelkimo ir pagalbos policijai išaiškinant nusikaltimus, visada jaučiama kauniečių pagalba.

Tačiau išgirdus apie civilinės saugos pasiruošimą ir miestiečių parengtį ekstremaliai situacijai, susirinkusiems kilo ypač daug klausimų. Priešgaisrinės apsaugos viršininkas V. Barauskas, aptardamas gaisrininkų darbus ir padėtį Kaune, pateikė taip pat nemažai klausimų apie civilinę saugą ir esamą situaciją Kaune. Diskusijoje su ministre apie tai, kur yra tikrosios slėptuvės ir kokia senųjų, likusių nuo tarybinių laikų, padėtis net neaptarta. Kalbėta tik apie laikinas priedangas, kuriomis laikomos mokyklos, poliklinikos, kultūros ir sporto salės, net bus vertinamos požeminės perėjos, Kauno fortai. Visai neaiški situacija su daugiabučiais, individualiais namais - dar tik paruošti Statybos reikalavimai. Dar nemaloniau nuskambėjo Maisto banko atstovės informacija, kad Kauno miestas visai nepasiruošęs Maisto ri vandens atsargų, o vandentirkio situacija nežinoma.

Ministrės manymu, tuo turi rūpintis savivaldybės pagal paruoštas rekomendacijas, bet tam ruošiasi tik 12 savivaldybių? Kiekviena savivaldybė rūpinasi savivaldybėje gyvenančių ir esančių žmonių apsauga ir iš anksto numato kolektyvinei apsaugai skirtus statinius. Jų sąrašus rasite čia. Kauno m. tarybos nariai, dalyvavę diskusijoje pažadėjo tai aptarti antradienio tarybos posėdyje.

KBCA pirmininkas R. Navickas pasidomėjo, kaip ruošiamasi teikti pirmąją pagalbą. Šis klausimas taip pat kol kas sprendžiamas silpnai. Dėkui Raudonojo Kryžiaus atstovams, kurie čia pat pasisiūlė organizuoržti nemokamus pirmosios pagalbos teikimo kursus. Suderinę su jais datą ir programą, paskelbsime puslapyje.

Iš esmės diskusija buvo labai naudinga, įdomi ir žmonės buvo aktyvūs. Su Kauno PAV viršininku kalbėta apie  Civilinės saugos skyriaus vedamus civilinės saugos mokymus, pažadėta padėti organizuoti jas bendruomenėse. 

Lietuvos pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms interneto svetainė: https://lt72.lt/

Čia galite sužinoti, kaip pasiruošti nelaimėms ir kaip elgtis jų metu.

Kiekvienas iš mūsų turi pasirūpinti savimi ir artimaisiais bent 72 valandas, kol atvyks pagalba.

 

2024-02-06

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple