Kauno bendruomenių centrų asociacija

Susitikimai Emanuelio Levino centre ir klube "Gyvenu Kaune"

Vasario 26 d. Kauno bendruomenių centrų asociacijos pirmininkas R. Navickas ir bendruomenių centrų atstovai kartu su Kauno m. nevyriausybinių organizacijų atstovais, visuomenininkais, architektais, kultūros atstovais dalyvavo kvestiniame Kauno klubo "Gyvenu Kaune" susitikime "Kaip grąžinti Kauną kauniečiams?" Susitikimas vyko Kauno LSMU įsikūrusiame Emanuelio Levino centre.

Tai buvo pranešimų-diskusijų renginys, skirtas aptarti Kauno bendruomenių ir savivaldos politikų, valdininkų bendravimo atmosferą bei ieškoti būdų, kaip labiau įgalinti Kauno bendruomenes.

„Gyvenu Kaune“ klubas – tai iniciatyva, skirta plėtoti vietos bendruomenių ir žurnalistų tinklaveiką. Mūsų tikslas – vienyti ir palaikyti Kauno bendruomenių aktyvistus, stiprinti kauniečių pilietinę valią bei didinti jų sąveiką su vietos politikais. Klubo vadovė - žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė, kuri nuolat kelia kauniečiams aktualius klausimus, yra bendruomeninės žiniasklaidos sumanytoja ir skleidėja. Pristatydama klubą ir jo veiklą ji kalbėjo, kad dabartinė žiniasklaida neužtikrina nuolatinių realių ir objektyvių žinių, naujienų perdavimo, trūksta žinių iš kitų regionų. Žiniasklaida pasitiki tik 50 proc. gyventojų, matoma stipri poliarizacija,  socialinių tinklų įtaka, nes tinklai dabar greičiausiai reaguoja į naujienas ir jas komentuoja. Stipri dezinformacija, į  socialinius tinklus "braunasi" dirbtinis intelektas. 
Todėl dabartiniu metu labai svarbus objektyvus, apgalvotas ir nešališkas žinių perdavimas, žurnalistų profesionalumas.
Klubas "Gyvenu Kaune" gegužės mėn. organizuos 10-12 dalyvių - bendruomenės atstovų, žurnalistiniams mokymams. Jų metu žmonės bus apmokomi objektyviai pateikti vietines žinias apie toje vietoje, mieste, kaime ar miestelyje vykstančius renginius, aktualija, bendruomenės problemas, projektus - naujienas, kurios svarbios konkrečiai bendruomenei. Šiam tikslui gali pasitarnauti sukurta vietinė interneto svetainė, bendruomeninis laikraštis, TV programe YouTube kanale radijo stotis ir pan.
"Tokia, - pažymėjo B. Sabaliauskaitė, - žiniasklaida ugdo ir stiprina pilietinės bendruomenės sąmoningumą, padeda piliečiams kontroliuoti politikų veiksmus bei inicijuoja sprendimus "Iš apačios į viršų".
Pati klubo veikla vyksta kas mėnesį, jame vyksta diskusijos su ekpertais, savivados atstovais, visuomenininkais. B. Sabaliauskaitė pakvietė klubo veikloje dalyvauti Kauno bendruomenes, Kauno bendruomenių centrų asociaciją.
Toliau susitikime apie Kauno m. savivaldybės tarybą, opozijos darbo užkulisius pasakojo tarybos narys Martynas Prievelis. 
Ypač buvo įdomus LR Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovės Elenos Martinonienės pasisakymas apie Viešojo intereso gynimą teisinėmis priemonėmis, kaip tokie procesai vyksta. Tiek generalinėje prokuratūroje, tiek apygardose yra po kelis viešojo intereso gynimo prokurorus, jų darbo specifika labai skiriasi nuo kitos prokurorų veiklos. Pats viešasis interesas suprantamas labai plačiai, nagrinėjant šias bylas, iš esmės tikrinama dokumentų atitiktis teisės aktams. Viešąjį interesą gali ginti bendruomenės, institucijos, savivalda. Nors tokie procesai ilgai trunkantys, bendruomenės ajėgios juos laimėti.
Po pasisakymo lektorė atsakė į klausimus ir konsultavo mūsų bendruomenių atstovus.
Diskusijoje "Kaip grąžinti kauną kauniečiams" dalyvavo Kauno m. sav. tarybos narys Paulius Lukševičius, režisierius Gytis Padegimas ir KBCA tarybos pirmininkas Ramūnas Navickas.
Diskusijoje aptartos savivaldos demokratijos problemos, mero ir savivaldybės nekalbejimas su bendruomenėmis (organizacijų atstovais), neatsižvelgiama į aktualias vietos bendruomenių problemas, kultūros lygį, patalpų bendruomenėms nebuvimą, negalimybe (savivaldybės sprendimais) pasinaudoti mokyklomis, miesto edvėmis.
Bendruomenių atstovai - Žemųjų Šančių, Aleksoto, Panemunės pažymėjo, kad bendruomenėms nesuteikiamos sąlygos įteisinti savo savivaldą būti piliečiais, atsakingais už savo gyvenamą vietą, patiems priimti sprendimus, galimybę apginti Kaunui svarbias Nemuno pakrantės, vandenviečių zonas, želdynus, meno kolektyvus. Architekto Lino Toleikio nuomone, reikia atlikti savivaldybės valstybinį nepriklausomą auditą.
Kauno bendruomenių centrų asociacija kviečia Kauno bendruomenių centrus įsijugti į šio klubo veiklą, teiksime susitikimų informaciją.
Diskusija vyko Kauno LSMU Emanuelio Levino centre, kuris įsikūrė universitete prieš maždaug 4 metus, universiteto, Prancūzijos palaikymo dėka. Centras yra tarpukario statytame Vytauto Landsbergio Žemkalnio suprojektuotame namae, restauruotame universiteto lėšomis. Emanuelis Levinas yra Kaune gimęs žymus žydų ir Europos filosofas, kurio darbais žavimasi pasaulyje, jo etikadėstoma Prancūzijos medicinos universitetų studentams. Apie žymųjį filosofą ir jo nelengvą likimą Lietuvoje papasakojo centro vadovė ingrida Krasauskienė. Centre galima apsilankyti kasdien.
Centro sevtainė: https://lsmu.lt/apie-lsmu/lsmu-struktura/emanuelio-levino-centras/.
Esame labai dėkongi centro vadovei Ingridai ir klubo vadovei Birutei už įdomią ir naudingą pažintį ir diskusijas.
Kauno bendruomenių centrų asociacijos informacija. Daugiau nuotraukų FB.



 

2024-02-27

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple