Kauno bendruomenių centrų asociacija

Ekskursija į Klaipėdos atliekų deginimo gamyklą

Šiandien grupė Kauno miesto bendruomenių lankėsi Klaipėdos atliekų deginimo gamykloje (Fortum Klaipėda termofikacinė elektrinė). Kartu ekskursijoje dalyvavo būrys specialistų iš Kauno m. savivaldybės padalinių bei Kauno regiono aplinkos apsaugos  departamento, Lietuvos energetikos instituto specialistai, mero patarėjas Z. Abromavičius, Viešųjų ryšių sk. atstovai.

Dalis grupės prieš du metus lankėmės Vokietijos Lipės apskr. Detmoldo atliekų deginimo gamykloje, kuri taip pat degindama atliekas, gamina šilumos ir elektros energiją. Tokiu būdu galėjome vaizdžiai palyginti abi gamyklas.
UAB „Fortum Klaipėda“ įkurta 2007 m. lapkričio 21 d., kuri yra pagrindinis UAB „Fortum Klaipėda“ akcininkas ir valdo 95% akcijų. Likusios akcijos priklauso AB „Klaipėdos energija“. Suomijos kapitalas sudaro 51 proc. akcijų.  Klaipėdos gamykla pradėjo veikti 2013 m. gegužės mėn.

UAB „Fortum Klaipėda“ termofikacinė jėgainė Klaipėdoje, naudojanti atliekas kaip kurą, yra pirmoji tokio tipo jėgainė Lietuvoje. Energijos gamyba iš komunalinių ir pramonės atliekų yra labai svarbi „Fortum“ strategijos dalis, padėsianti panaudoti atliekas kaip vietinius išteklius bei sumažinti aplinkos taršą, kurią sukelia sąvartynų išskiriamos dujos. Naujoji jėgainė padeda spręsti atliekų tvarkymo Klaipėdos regione problemas ir mažina sąvartynuose kaupiamų atliekų kiekį.
Klaipėdos termofikacinė jėgainė kaip kurą naudoja komunalines ir pramonines atliekas, biokurą, gamina tiek šilumą, kuri tiekiama Klaipėdos miestui (jėgainė pagamina apie 40% viso Klaipėdos miestui reikalingo šilumos kiekio), tiek elektros energiją, kuri parduodama Klaipėdos energijai. Klaipėdos termofikacinė jėgainė naudoja naujausias technologijas, užtikrinančias maksimalų kuro suvartojimo veiksmingumą ir efektyvų išmetamųjų dujų valymą. Jėgainės galingumas – 50 MW šilumos ir 20 MW elektros. Jėgainėje veikia tik vienas katilas, kuris per 1 val. sudegina 38 t išrūšiuotų komunalinių atliekų, per metus - 245 tūkst tonų. Degimo temperatūra siekia 1050-1100 laipsnių. Mažesnė draudžiama, nes tada susidaro kenksmingiausi teršalai: dioksinai ir furanai. Jų kontrolė gamykloje taip pat vykdoma. Įmonėje dirba 35 darbuotojai. Gamyklos įrengimai pilnai automatizuoti.
Degimo metu susidariusios pavojingos atliekos - pavojingi pelenai - yra išvežami į Klaipėdos uostą, kuriame supilami į specialius maišus ir laivais išgabenami į Norvegijos pavojingų atliekų saugyklą. Dūmai išvalomi ir teršalų koncentracija išeinančiuose dūmuose yra keletą ar net keliasdešimt kartų mažesnė, nei numatyta Europos Sąjungos ir Lietuvos norminiuose dokumentuose. Pusė deginamų atliekų sudaro biokuras. Atliekų Lietuvoje pakanka, bet, kaip pažymėjo gamyklos atstovai, Lietuvoje reikėtų panaikinti tarpregioninį suvaržymą, kai atliekas galima vežti tik iš to regiono, kuriame yra gamykla. Gamykla gali deginti ir vandens valymo įrengimų dumblą, tik jis turėtų būti sausas ir granuliuotas. Degimo metu susidaręs šlakas, kuris užsienyje naudojamas kelių statyboje, Lietuvoje šiuo metu draudžiamas naudoti ir išvežamas į savartynus.
Po pristatymo visa mūsų grupė buvo padalinta į dvi grupes, kurios apėjo visą gamyklą ir susipažinoi su pačia gamyba.

Grupę priėmė ir atsakė į visus mūsų klausimus įmonės direktoriai: Juozas Doniela, techninis direktorius Tomas Eikinas bei viešųjų ryšių atstovas Andrius Kasparavičius. Susitikimo metu buvo aptarta ir numatoma statyti Kauno atliekų deginimo gamykla, kuri kelia nevienareikšmiškus klausimus tiek Dainavos, tiek Ramučių gyvenvietės gyventojamas ir bendruomenėms.
Visa informacija apie teršalus, degimo temperatūrą, tikrinimus tiesioginiu laiku yra skelbiama gamyklos interneto svetainėje: http://www.fortum.com.
Ekskursiją padėjo organizuoti Kauno m. sav. Savivaldos ir bendruomenių komiteto pirmininkas G. Žukauskas bei sav. Energetikos sk. vadovas A. Kavaliauskas, autobusą suteikė "Fortum Heat Lietuva".
Išvykoje dalyvavo PBC "Dainava", A. Šančių, Eigulių, Vaišvydavos, Panemunės, "Žaliojo Ąžuolyno", Romainių, Šilainių BC, "Amalės" bendruomenės atstovai bei KBCA administratorė.

Nuotraukos yra fotogalerijoje ir Fortum Lietuva facebook'e:

https://www.facebook.com/FortumLietuva



 

2014-03-13

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple