Kauno bendruomenių centrų asociacija

2014-2020 m. skirstant ES paramą svaresnį žodį tars vietos bendruomenės ir verslas

Balandžio 7 d. Vyriausybės pasitarime, svarstant Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ataskaitą apie regionų skirtumų mažinimo 2011-2013 m. programą, buvo aptarti ir svarbiausi klausimai, susiję su investicijomis į regionų plėtrą naujame 2014-2020 metų laikotarpyje.

Pasak vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko, 2014-2020 m. Europos Sąjungos (ES) finansiniu laikotarpiu regioniniams projektams, kurių sąrašus formuos regioninės plėtros tarybos, bus skirta per 3,6 mlrd. Lt ES struktūrinės paramos lėšų arba 15,1 proc. nuo visos Lietuvai skirtos ES struktūrinės paramos – tai beveik 1,5 karto daugiau, negu buvo skirta 2007-2013 m. Siekiant kuo efektyviau naudoti ES lėšas taip pat bus taikomi nauji investavimo modeliai ir sprendimai.

„Investicijos į infrastruktūrą yra labai svarbios kuriant geresnę gyvenimo kokybę bei palankesnes sąlygas verslui, tačiau vien jų nepakanka, siekiant kompleksiškai spręsti atskirų teritorijų vystymosi problemas. Todėl 2014-2020 m. laikotarpiu pradedamas taikyti naujas Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje investavimo modelis – integruotos teritorinės investicijos, skirtos miestų ar jų dalių vystymui“, – sako ministras D. A. Barakauskas.

Taikant naująjį modelį bus įgyvendinamos konkrečioms teritorijoms pritaikytos programos, apimančios ne vien investicijas į fizinę infrastruktūrą, bet ir verslo aplinkos gerinimo, žmogiškųjų išteklių plėtros, jaunimo užimtumo, socialinės integracijos bei kitus veiksmus. Be to, šios programos užtikrins aktyvesnį bendruomenės bei verslo dalyvavimą, įgyvendinant konkrečios teritorijos vystymo uždavinius ir sprendžiant specifines problemas.

„Vietos bendruomenės ir verslo įsitraukimas, įgyvendinant regionų skirtumų mažinimo programos priemones 2011-2013 m., nebuvo pakankamas – naujame laikotarpyje skirsime didesnį dėmesį konsultavimuisi su vietos bendruomene ir verslo asociacijomis“, – pažymi  ministras D. A. Barakauskas.  

VRM iniciatyva, 2014-2020 m. laikotarpiu miestuose (savivaldybių centruose ir miestuose nuo 6 tūkst. gyventojų) bus taikomi Bendruomenės inicijuojamos vietos plėtros principai. Tai reiškia, jog iniciatyva sprendžiant vietos socialines ir ekonomines problemas bus suteikiama vietos bendruomenėms, veikiančioms kartu su verslu ir savivaldybe. Šių šalių sudarytos vietos veiklos grupės galės rengti savo miesto ar miesto dalies vietos plėtros strategijas bei turės galimybę gauti finansavimą jų įgyvendinimui. Planuojama, kad Bendruomenės inicijuojamos vietos plėtros principais įgyvendinamiems projektams bus skirta apie 50 mln. Lt Europos socialinio fondo lėšų.

Nepaisant parengiamojo etapo kompleksiškumo ir daugiapakopiškumo, už regioninę plėtrą atsakinga VRM siekia maksimaliai spartinti reikiamų dokumentų rengimą. Šiuo metu su Europos Komisija derinami Integruotų teritorinių investicijų mechanizmas ir principai. VRM tikisi, kad pirmieji sprendimai dėl Integruotų teritorinių investicijų programų patvirtinimo galės būti priimti jau šių metų ketvirtame ketvirtyje.

Vidaus reikalų ministerijos informacija; www.vrm.lt

 

2014-04-09

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple