Kauno bendruomenių centrų asociacija

Pirmasis Kaimo parlamentas

Šiandien A. Stulginskio universitete įvyko pirmasis Lietuvos Kaimo parlamentas. Parlamente dalyvavo per 150 atstovų iš 43 rajonų. Delegatus rinko kaimo bendruomenės, vietos veiklos grupės, verslo ir vietos savivaldos institucijos. Jie susibūrė į pirmąjį Lietuvos kaimo parlamentą, norėdami iškelti regionų problemas ir rasti būdus joms spręsti.
Kaimo parlamento kvietimo iniciatorė - Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga, kuriai jau eilę metų vadovauja G. Burokienė.
Atidaryme dalyvavo ŽŪ ministras V. Jukna, seimo narys D. Jankauskas, Partnerystės kaimiškoje Europoje (PREPARE) vadovas Goran Šuster, A. Stulginskio universiteto rektorius A. Maziliauskas, mecenatas R. Karbauskis, seniūnų asociacijos prezidentas J. Samoška, Lietuvos Agrarinės ekonomiks instituto direktorė R. Melnikienė, LVBOS pirmininkas A. Račkauskas. Parlamente dalyvavo ir KBCA tarybos pirmininkas R. Navickas, atstovai iš Lietuvos savivaldybių asociacijos ir Agrarinės ekonomikos instituto, A. Stulginskio universiteto dėstytojai ir kt.
Parlamentui video sveikinimą atsiuntė ir Lietuvos respublikos prezidentė D. Grybauskaitė.

Parlamento pradžioje buvo skaitomi pranešimai apie Lietuvos kaimo dabartinę padėtį, Europos kaimo judėjimus ir kaimo parlamentus, bendruomenių indėlį, įgyvendinant Kaimo plėtros programą (Leader) 2007-2013 m. laikotarpiu bei socialinių paslaugų teikimą kaime ir iššūkius kaimo vystymęsi. Po pietų buvo sudarytos darbo grupės „Bendruomeniškumas ir nūdiena“, „Jaunimas, kaip jį išlaikyti kaime?“, „Leader metodas 2014–202 m. kaimo plėtros programoje“, „Socialinės paslaugos kaime“, „Verslas kaime – problemos ir perspektyvos“, kuriose delegatai  išsakė savo rajono žmonių valią ir siūlė sprendimus, kur link reikia kreipti mintis ir darbus, kad Lietuvos kaime būtų gera gyventi, kalbėjo apie socialinių paslaugų, vaikų ir jaunimo problemas, vietos veiklos grupėms skirtą Leader metodą 2014-2020 m. Kaimo plėtros programoje, apie bendruomenes ir bendruomeniškumą, seniūnaičių problemą, savanoriško darbo vertinimą, pažymėta, kad kaimo bendruomenės pačios turi spręsti savo veiklų kryptis, apie partnerystę tiek su kitomis organizacijomis, tiek su savivaldos institucijomis.

Parlamente aptartas ir žiniasklaidos požiūris į kaimą. Pasak parlamento iniciatorių, dažniausiai apie kaimą platinama negatyvi informacija, formuojanti blogą kaimo įvaizdį.

Po parlamento sesijos priimta rezoliucija, kuri bus išsiųsta Prezidentei, Vyriausybei, Socialinės apsaugos ir darbo, Žemes ūkio, Švietimo ir mokslo ministerijoms, Seimo Kaimo reikalu komitetui, Europos Komisijai ir Europos parlamentui.

Rezoliucijoje akcentuojamas bendruomeniškumo, savanoriškos veiklos skatinimas, jaunimo užimtumo, pritraukimo į kaimus būdai, verslo įmonių kūrimo skatinimas kaimo vietovėse, priimant lengvinančius veiklos sąlygas įstatymus, mokestines lengvatas. Nutarta, kad Kaimo parlamentus reikia kviesti kasmet ir dalintis juose savo patirtimi, ieškoti būdų problemoms spręsti.

 




2014-04-11

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple