Kauno bendruomenių centrų asociacija

Tarptautinis senjorų savanorystės projektas meta iššūkį jaunimui

Savanoriaujantys senjorai – vis dar ne dažnas reiškinys Lietuvoje. Petrašiūnų bendruomenės centro senjorai, sulaužę stereotipus apie ramią senatvę, praėjusių metų rudenį įsitraukė į tarptautinį projektą AFIS(ZA) ­– Active Framework for Intercultural Solidarity (Zenith of Ageing). Mokytis ir mokyti kitus, dirbti nesiekiant finansinio atlygio – tokius uždavinius pasiryžo atlikti šešios Petrašiūnų bendruomenės narės ir šeši Bialystoko trečiojo amžiaus universiteto nariai.

Per trejus projekto metus lietuvių ir lenkų senjorų grupės apsikeis vizitais, kurių metu projekto dalyviai savanoriaus slaugos ligoninėse, dirbs su vaikais, dalyvaus tapybos, rankdarbių, dainų ir šokių kūrybinėse dirbtuvėse, dalysis patirtimi sporto užsiėmimuose, aplankys gražiausius Lietuvos ir Lenkijos miestus, vietoves, kultūros objektus ir renginius. Žinoma, daug bendraus ir geriau pažins vieni kitus.

Tačiau prieš tai senjorų laukia intensyvus pasirengimas vizitams. Žiemą Petrašiūnų bendruomenės centre prasidėjusias anglų, kompiuterinio raštingumo pamokas, pavasarį papildė šokių užsiėmimai ir savanoriškas darbas Kauno slaugos ligoninėje. Bendruomenės centro nariai juokavo, kad būrelis moterų primena egzaminams besiruošiančius studentus, kai prieš šokių pamoką trys projekto dalyvės stoviniavo nuošaly ir viena kitą pamokydamos į lietuvių kalbą vertė anglišką tekstą, mat, po šokių užsiėmimo turėjo prasidėti anglų kalbos pamoka. 

Anūkais besidžiaugiančios moterys stengiasi koja kojon žengti su šiuolaikinėmis technologijomis besinaudojančiais jaunais žmonėmis. Tarptautinio projekto AFI(SZA) įkurta paskyra socialiniame tinkle Facebook leido partneriams Kaune ir Bialystoke užmegzti pirmuosius ryšius, keistis nuotraukomis, įdomia informacija, daugiau sužinoti apie Kauną ir Bialystoką, pamatyti, kaip šie miestai atrodė anksčiau ir kokie jie yra dabar, kokie juose vyksta renginiai. Smagu tai, kad palaikymo senjorai sulaukė ir iš savo šeimos narių bei draugų. Pakviesti draugauti jie mielai į savo draugų sąrašą įtraukia Afisza. Prisijungti prie šios bendruomenės kviečiami visi, kam įdomi savanorystės idėja.

Nelengvu iššūkiu senjoroms tapo darbas slaugos ligoninėje. Projekto dalyvės Bialystoke taip pat turės slaugyti sunkiai sergančius ligonius, todėl itin atsakingai stebėjo Kauno slaugos ligoninės darbuotojų darbą. Daugelis čia slaugomų pacientų ne tik negali savarankiškai vaikščioti, jiems reikia padėti atsisėsti, pavalgyti, išgerti vaistus, susišukuoti, nusiprausti, pakeisti sauskelnes, vežimėliu išvežti į lauką. Kantriosios savanorės netruko suprasti, kad šiems žmonėms reikia ir kur kas daugiau – šilto bendravimo, išklausymo ar tiesiog pabuvimo šalia. Prie lovos prikaustytiems žmonėms norisi pasiguosti, pajusti draugišką žvilgsnį, išgirsti vilties suteikiantį žodį. Bet kuris medikas pasakys, kad vien vaistų ligoniui negana, jis turi norėti gyventi ir sveikti, o šalia esantys žmonės turi jam padėti ir gaivinti viltį, atrasti žodžių, padedančių suprasti, kad net ir ligos patale jis yra reikalingas.

Savanorėms slaugos ligoninėje teko maitinti ir į komos būseną nugrimzdusį ligonį. Teko patirti ir stiprius emocinius išgyvenimus, kai po kelių savanoriavimo dienų, ryte atėjusios į ligoninę vienoje palatoje išvydo tuščią lovą. Tai kita, labai sudėtingo ir sunkaus slaugytojo darbo pusė – kartais tenka ir pačiam susitaikyti su žmogaus išėjimu iš gyvenimo, ir jam padėti su tuo susitaikyti.

Projekto organizatorių suplanuota darbotvarkė gali pasirodyti nelengva net ir jauniems žmonėms. Per tris savaites Petrašiūnų bendruomenės senjoros globos ligonius Bialystoko sveikatos priežiūros namuose Slaugos ligoninėje, kūrybinių dirbtuvių metu kurs su protiškai neįgaliais vaikais specialiame mokymo-auklėjimo centre, taip pat susitiks su Suprašlio dailės technikumo jaunimu, dalyvavaus ikonų tapybos kūrybinėse dirbtuvėse, aplankys Bialystoko trečiojo amžiaus universiteto senjorų meno kūrinių parodą.

Projekto partneriams petrašiūnietės taip pat rengia lietuviškų dainų, šokių ir žaidimų programas. Vaikiškų žaidimų, ratelių ir dainų viešnios mokys mažuosius lenkus, lietuviškas dainas kūrybinių dirbtuvių metu pristatys Bialystoko gyventojams. Savo ruožtu Lenkijos partneriai Petrašiūnų bendruomenės atstoves pakvies dalyvauti bendrame skirtingų kartų spektaklyje bei tarptautinio projekto CONGENIAL („Bendramintis“) konferencijoje, vadovaujant treneriui patobulinti šiaurietiško ėjimo įgūdžius. Ir tai tik dalis visų darbų ir veiklų, kuriomis užsiims Petrašiųnų bendruomenės savanorės, viešėdamos Bialystoke.

 

Patrašiūnų bendruomenės centro informacija




2014-06-13

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple