Kauno bendruomenių centrų asociacija

Atrinkti 23 miestai ES paramai gauti ir patvirtinti kriterijai, pagal kuriuos bus atrinkti vidutiniai ir maži miestai ES paramai gauti

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pasirašė įsakymą, kuriuo išskyrė didesnės Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos sulauksiančius Lietuvos miestus.
Išskirti miestai (tikslinės teritorijos), priskiriami vidutinių ir mažų miestų kategorijai (miestai nuo 6 iki 100 tūkst. gyventojų ir mažesni savivaldybių centrai), 2014–2020 metais sulauks 382 mln. Lt paramos, administruojamos per Vidaus reikalų ministeriją.
Tikslinėmis teritorijomis vidutinių ir mažų miestų kategorijoje pripažinti 23 Lietuvos miestai: Anykščių, Biržų, Elektrėnų, Garliavos, Kaišiadorių, Kalvarijos, Kėdainių, Kupiškio, Kuršėnų, Lentvario, Molėtų, Pagėgių, Pakruojo, Plungės, Prienų, Raseinių, Rietavo, Šilutės, Širvintų, Ukmergės, Varėnos, Vilkaviškio ir Zarasų miestai.

Išskiriant tikslines teritorijas buvo įvertinti visų 54 šiai grupei priskiriamų Lietuvos miestų demografiniai, ekonominiai ir socialiniai rodikliai. Atrinkti tie miestai, kuriuose sparčiau negu visoje grupėje mažėjo gyventojų (2001–2014 metų laikotarpyje), steigėsi mažiau įmonių (2011–2013 m. laikotarpyje), o didesnė dalis darbuotojų šiuo metu dirba pramonės ir žaliavų sektoriuje.
Apie tai Vidaus reikalų ministras D.A.Barakauskas ir VRM Regioninės politikos departamento direktorius A.Plikšnys prabešė birželio 20 d. VRM vykusioje spaudos konferencijoje apie ES struktūrinių fondų investicijas į Lietuvos regionus.
Ministro įsakymas dėl tikslinių teritorijų išskyrimo įsigalioja 2014 m. spalio 1 d.

Mministras D. Barakauskas šiek tiek anksčiau pasirašė įsakymą dėl atrankos principų ir kriterijų, pagal kuriuos bus atrinkti Lietuvos miestai (tikslinės teritorijos), kurie sulauks Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos.
Atrinktieji miestai (tikslinės teritorijos), priskiriami vidutinių ir mažų miestų kategorijai (miestai nuo 6 iki 100 tūkst. gyventojų ir mažesni savivaldybių centrai), 2014–2020 metais sulauks 382 mln. Lt paramos, administruojamos per Vidaus reikalų ministeriją.
„Nustatant kriterijus buvo atliktas didelis analitinis ir derinimo darbas. Mes įvertinom visų 54 miestų, kurie priskiriami šiai grupei, demografinius, ekonominius ir socialinius rodiklius ir pagal juos nustatėme kiekvieno miesto indeksą. Tie miestai, kurių indeksas viršija visos grupės vidutinį balą, ir bus pripažinti tikslinėmis teritorijomis. Tai miestai, kuriuose sparčiau negu visoje grupėje mažėjo gyventojų (2001–2014 metų laikotarpyje), steigėsi mažiau įmonių (2011–2013 m. laikotarpyje), o didesnė dalis darbuotojų šiuo metu dirba pramonės ir žaliavų sektoriuje“, – teigia ministras D. A. Barakauskas.

Taip pat buvo nuspręsta į indeksavimą neįtraukti tų 20 miestų, kurie 2007–2013 m. laikotarpyje buvo pripažinti probleminėmis teritorijomis ir plėtotinais regioniniais centrais, remiantis tuo, kad šie miestai jau yra gavę reikšmingą paramą infrastruktūrai ir šiuo metu jiems yra keliami kitokie plėtros tikslai. Projektų užbaigimui iš naujojo periodo Europos Sąjungos struktūrinė paramos jiems bus papildomai skirta apie 40 mln. Lt.
Tikslinių teritorijų atrankos kriterijai buvo derinti su visomis regioninėmis plėtros tarybomis. 2013 lapkričio 19 d. jiems pritarė Nacionalinė regioninės plėtros taryba, kurią sudaro regionų plėtros tarybų, ministerijų ir socialinių partnerių atstovai. Atrankos kriterijai taip pat yra aprašyti Vyriausybės aprobuotoje 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų investicijų veiksmų programoje. Šis dokumentas šiuo metu yra baigiamas derinti su Europos Komisija ir turėtų įsigalioti š. m. spalio 1 d.

Informacija pateikta iš www.vrm.lt interneto svetainės

2014-06-26

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple