Kauno bendruomenių centrų asociacija

Mokymai "NVO teisės ir viešosios politikos atstovavimo klausimai"

Kauno bendruomenių centrų asociacija, norėdama paskatinti bendradarbiauti, keistis informacija ir sutelkti Kauno miesto nevyriausybines organizacijas, deleguojant savo kandidatus į būsimą Kauno m. NVO tarybą, organizavo mokymų seminarą NVO teisės ir viešosios politikos atstovavimo klausimais.
Mokymus vedė Lietuvos nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro direktorius Martinas Žaltauskas. Jis supažindino su galiojančiais NVO įstatymais, NVO padėtimi Lietuvoje, NVO veiklos, arba viešosios politikos atstovavimo kryptimis, NVO koalicija, NVO tarybos kūrimo padėtimi Lietuvoje ir kt.

M. Žaltauskas, turintis ilgametę praktiką Lietuvos NVO, išsamiai papasakojo apie rūpimus visiems klausimus: kokia turi būti nevyriausybinė organizacija, jų juridiniai statusai Lietuvos įstatymuose, kaip registruojama nauja organizacija ir kaip ji gali būti likviduojama, kas yra Lietuvos NVO koalicija ir kaip sudaroma savivaldybės NVO taryba. Papasakota apie NVO padėtį Norvegijoje, Anglijoje, Danijoje ir kt šalyse. Atskirai buvo papasakota apie NVO viešuosius pirkimus. M. Žaltausko ir NVO koalicijos narių nuomone, nevyriausybinės organizacijos pagal ES direktyvas jokiu būdu negali būti perkančiosiomis organizacijomis, nes finansavimą jos gauna konkurso būdu. NVO atstovų pastangomis pasiekta, kad Viešųjų pirkimų įstatymo pataisa, kad NVO viešųjų pirkimų nevykdo,  numatoma priimti seime jau šiemet ir nuo 2015 m. šių pirkimų vykdyti nereikės.
Lektorius pasidalino patirtimi, kaip, remiantis NVO plėtros įstatymu kuriama Lietuvos NVO taryba ir NVO tarybos kituose miestuose. Jis patarė, kad nevyriausybinės organizacijos kiek įmanoma susitelktų ir pačios, tarpusavyje susitarusios, deleguotų savo kandidatus, kurie dirbtų visų labui. M. Žaltauskas paaiškino, kad atstovus į NVO tarybas turi deleguoti pirmiausiai skėtinės organiacijos, o neskėtinės - sudarytų tarpusavio bendradarbiavimo sutartis ir rotacijos būdu deleguotų atstovus į NVO tarybą.
Mokymų metu lektorius atsakė į įvairius klausimus, pateikė įdomios statistinės medžiagos.
Mokymuose dalyvavo apie 30 Kauno NVO atstovai.

Šie mokymai - tai viena iš vykdomo SADM biudžeto lėšomis finansuojamo projekto "Kurkime Kauną kartu" Nr NOBP1-34, 2014-09-11.

2014-10-22

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple