Kauno bendruomenių centrų asociacija

Memorandumas

Šiandien Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje pasirašytas bendradarbiavimo įgyvendinant institucinės globos sistemos pertvarką memorandumas.

 „Bendradarbiavimo memorandumo pasirašymas – tai būtinas žingsnis sėkmingo pertvarkos įgyvendinimo link. Taip pat tęsime jau pradėtą dialogą su nevyriausybinėmis organizacijomis, savivaldos atstovais, institucijomis, kurių veikla tiesiogiai susijusi su globos sistema. Artimiausiomis dienomis planuojame pradėti vizitus į visas Lietuvos savivaldybes, kuriose išsamiai pristatysime ir aptarsime pertvarkos žingsnius,“ – sakė ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Memorandumą pasirašė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas ir Nevyriausybinių organizacijų tarybos pirmininkas Ramūnas Navickas.

  

Memorandume įtvirtintas visų pusių glaudus bendradarbiavimas siekiant sukurti kompleksiškai teikiamų paslaugų sistemą, kiekvienam vaikui ir neįgaliajam, turinčiam proto ar psichikos negalią, ar jo šeimai, taip pat globėjams ir rūpintojams sudarysiančią sąlygas gauti individualias, jų poreikius atitinkančias paslaugas bei reikiamą pagalbą bendruomenėje, o kiekvienam likusiam be tėvų globos vaikui augti saugioje ir jo raidai palankioje aplinkoje.

 Jame numatyta plėtoti kompleksiškai teikiamas socialines, psichologinės pagalbos, sveikatos priežiūros, švietimo ir ugdymo paslaugas, taip pat didinti specialistų, dirbančių su negalią turinčiais vaikais profesinę kompetenciją, imtis veiksmų, kad vaikai, ypač kūdikiai, neįgalieji, turintys proto ar psichikos negalią, nepatektų į institucinę globą.

 Taip pat ketinama skatinti visuomenės vertybinių nuostatų kaitą, kad visuomenė suvoktų pertvarkos svarbą bei būtų formuojamas teigiamas požiūris į globą, padėsiantis daugiau vaikų rasti kelią į šeimą, neįgaliųjų – į visuomenę.

Tikimasi, kad iki 2020 m. globos įstaigose vaikų neliks, jie gyvens šeimose, šeimynose, bendruomenėse. Tikslui pasiekti papildomai planuojama skirti iki 50 mln. eurų.

 SADM informacija

2015-03-24

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple