Kauno bendruomenių centrų asociacija

2-asis Lietuvos Kaimo parlamentas

Balandžio 24 d. A. Stulginskio universitete įvyko antrasis Lietuvos kaimo parlamentas. Svarbiausios nagrinėamos temos: kaip modernizuoti kaimą? Kaip pritraukti jaunimą, kad kaimas augtų ir klestėtų? Kaip išsaugoti Lietuvos kaimui būdingą socialinę ir kultūrinę dvasią? Atsakymų į šiuos ir panašius klausimus ieškojo Lietuvos kaimo parlamento atstovai, susirinkę į antrąją sesiją.

„Kad gautųsi ugnis, reikia kibirkšties. Pasaulį į priekį varo žmonės, kurių akyse žiba kibirkštis. O Jūsų akyse kibirkščių tikrai netrūksta. Džiaugiamės partnerystę su Jumis“, – sveikindamas į Aleksandro Stulginskio universitetą atvykusius svečius kalbėjo rektorius prof. dr. Antanas Maziliauskas. Lietuvos kaimo bendruomenės pirmininkė Guoda Burokienė pradėjusi antrąją Kaimo parlamento sesiją pristatė per metus nuveiktus darbus ir ateinančiųjų metų tikslus. „Žengdami po mažą žingsnelį, dirbdami kartu, galime judėti ir kurti geresnį kaimą“, – sakė Guoda Burokienė.  Antrosios sesijos dalyviai daugiausia dėmesio skyrė kaimo plėtrai, jaunimo pritraukimui, darbo vietų kūrimui regionuose. „Išsikėlėme sau tikslus toliau modernizuoti ir plėtoti Lietuvos kaimą. Turime jį keisti ir paversti tokiu, kur būtų gera gyventi visiems. Ypač noriu pabrėžti, kad svarbu orientuotis į jauną žmogų, kad jie norėtų grįžti į kaimą ir kurti čia savo gyvenimą. Visi kartu auginkime savo kraštą. Dalindamiesi iš kartos į kartą perduodamomis ūkininkavimo tradicijomis, patenkinsime kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų paklausą vietos rinkoje ir užtikrinsime eksporto plėtrą. Stiprindami žemės ūkio gamybos bazę ir plėtodami infrastruktūrą, kartu padidinsime kaimo gyventojų gerovę“, – Lietuvos kaimo parlamento sesijos metu kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Kaimo parlamento atstovai pasidžiaugė, kad Žemės ūkio ministerija ir visa jos vadovybė gražiai bendradarbiauja su socialiniais ir ekonominiais partneriais.

Savo mintimis ir patirtimi su svečiais pasidalijo socialinio verslo ekspertė iš Švedijos Arianė Rodert (Ariane Rodert).  Pranešimus tai pat perskaitė Aleksandro Stulginskio universiteto profesorė Vilma Atkočiūnienė, Lietuvos agrarinio instituto atstovė dr. Rasa Melnikienė, EESRK narys M. Maciulevičius, JPP "Kurk Lietuvai" proj.vadovas Eimuntas Matulaitis.

Kaip ir 2014 m. pirmajame Kaimo parlamente taip ir šių metų sesijoje buvo suburtos 4 darbinės grupės, kurios nagrinėjo tokias temas, kaip: bendruomeniškumo ugdymas, jaunimas kaime, socialinio verslumo problemos kaime, socialinės infrastruktūros gerinimas ir atskirties mažinimas.

Lietuvos kaimo parlamentas sujungė bendruomenių, kaimo organizacijų, vietos ir nacionalinės valdžios atstovus. Parlamento sesijoje dalyvavo Seimo nariai, t. t. D. Jankauskas, K. Starkevičius ir kiti. Džiugu, kad šioje sesijoje dalyvavo būrys Vilniaus ir Kauno bendruomenių asociacijų atstovų, LVBOS pirmininkas A. Račkauskas, KBCA pirmininkas R. Navickas. Miesto bendruomenių organizacijoms dauguma temų yra artimos ir suprantamos.

Kaimo parlamentas baigėsi priėmęs rezoliucijos tezes, kurios bus paskelbtos ir spaudoje, išplatintos Lieuvos bendruomenių tarpe.

Straipsnelyje pasinaudota Žemės ūkio ministerijos informacija: http://www.zum.lt/index.php?1898646126




2015-04-26

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple