Kauno bendruomenių centrų asociacija

Pas Kauno rajono kaimo bendruomenes ir NVO pasisemti patirties

Liepos 29 d. būrys Kauno bendruomenių centrų aktyvo lankėsi Kauno rajono Vilkijos Neįgaliųjų sąjungoje, Raudondvariečių, Kulautuvos, Zapyškio ir Pagirių bendruomenių centruose. Išvykos tikslas - susipažinti su bendruomenių ir kitų NVO patirtimi, įgyvendinant verslumo ir socialinių paslaugų projektus ir jų įgyvendinimu kaimo vietovėse.
Kelionėje KBCA grupę lydėjo ir apie Kauno VVG bei rajono bendruomenių centrų vykdomus investicinius, paslaugų, verslumo skatinimo ir pelno projektus pasakojo Kauno rajono VVG projektų administratorė Rūta Dzikienė.

Raudondvariečių bendruomenės pirmininkė Jurga Petrauskienė papasakojo apie bendruomenę ir jos vykdomus projektus, kurie skirti Raudondvario jaunimui ir jaunoms šeimoms: vaikams ir jaunimui jau antri metai  organizuojamos žurnalistų ir futbolo mokymų stovyklos, kurios labai populiarios ir kasmet jose 2 savaites mokosi ir leidžia laiką Raudondvario vaikai.  Projekto vertė - 3500 Lt (1000 eurų). Stovyklas veda Raudondvaryje gyvenantys žurnalistai ir treneriai savanoriškai. Pirmininkė pažymėjo, kad rašant paslaugų teikimo projektus, svarbu iškart numatyti gero interneto puslapio sukūrimą ir administravimo išlaidas. Tai padeda viešinti veiklą ir renginius.

Kulautuvoje mus pasitiko Kulautuvos BC pirmininkė Laura Pėkienė. Bendruomenės centro namuose ji papasakojo apie vykdomus Kaimo plėtros fondo finansuojamus projektus: daugiafunkcinį sporto aikštyną su unikalia, lengvai išardoma segmentine danga bei paskutinį, pelno siekiantį, projektą "Aplinkos tvarkymo paslaugų teikimas Kulautuvos miestelyje". Kulautuviečiai įsigijo žoliapjoves ir traktoriuką, kuris atvyksta į vietą ir padeda seniūnijai bei gyventojams nušienauti pievas, pakeles, nuvalyti šalutines gatves. Su seniūnija, laimėjus viešųjų pirkimų konkursą, yra sudaryta paslaugų pirkimo sutartis. Iš gautų pinigų išlaikomas darbuotojas, perkamas kuras, atsarginės dalys, smulkus remontas. BC namai naudojamasi pagal panaudos sutartį. Bendruomenės centras numatęs plėsti namų veiklą. BC organizuoja muzikos, dainuojamosios poezijos mokymus, kuriuos savanoriškai veda vietiniai Kulautuvoje gyvenantys profesionalai. Aktyvi jaunimo veikla: organizuojami pyragų ir kavos vakariai prie bendruomenės centro namų, vyksta aerobikos, jogos užsiėmimai, bendradarbiaujama su mokykla, numatant vystyti neformalųjį švietimą. Iš naujų sumanymų - noras jaunimui įrengti riedučių ir dviračių treką, kalnelius. Vykdant Kauno VVG projektą, organizuotos vaikų dienos centras.

Vilkijoje aplankėme Neįgaliųjų sąjungos siuvimo cechą, kuriame darbuojasi neįgalieji. Sąjungos pirmininkė Česė Šidlauskienė papsakojo apie vykdomą vietos projektą "Vilkijos neįgaliųjų užimtumas ir jų integracija į visuomenę". Jis padeda žmonėms su negalia suvokti ir geriau naudotis savo teisėmis bei galimybėmis, efektyviau integruotis į bendruomenę. Vilkijos seniūnijose yra per 400 žmonių su negalia, iš jų 30 savanoriškai dalyvauja sąjungos veikloje, kurios tikslas yra telkti savo likimo draugus ir sudaryti sąlygas neįgaliesiems turiningai leisti laisvalaikį, bendrauti ir bendradarbiauti, gerinti savo gyvenimo kokybę. Vykdant šį projektą, buvo įsigytos siuvimo mašinos, organizuoti siuvimo, rankdarbių, kompiuterių ir kiti mokymai. Visų idėjų ir darbų sumanytoja ir organizatore yra sąjungos aktyvistė Rasa Šimkevičienė. Visi gėrėjomės darbštuolių darbeliais, išmone ir išradingumu, moterys sėmėsi idėjų, fotografavo ir įsigijo gražiųjų šalikėlių.  

Vilkijoje dar aplankėme Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejų, gėrėjomis pasakiška aplinka, klausėmės direktoriaus tautodailiniko - skulptoriaus Arūno Sniečkaus pasakojimo apie Lietuvos kultūros lobius. Apie šį muziejų reikia rašyti atskirą rašinį. Būtina aplankyti šį muziejų!

Į Zapyškio bendruomenę atvykome persikėlę per Nemuną "Vilkynės" keltu. Zapyškyje mus pasitiko bendruomenės centro pirmininkė Vilija Tarnavičiūtė ir aktyvuolis Reimantas Bendoraitis. Jaukioje Bendoraičių sodyboje jie papasakojo apie vykdomus verslo projektus, kurių vertė 100000 Lt. Už šiuo pinigus aplinkos tvarkymo bei įvairesnio poilsio paslaugų teikimui Zapyškio miesteliui buvo įsigytos dvi labai kokybiškos palapinės,  trimeris ir vejapjovė žolei pjauti, gyvatvorių genėjimo įranga, šakų smulkintuvas, dvi priekabos bei automobilis. Susmulkintos šakos naudojamos kurui, mulčiui. Su įsigyta technika dirba 3 darbuotojai, įdarbinti 0.25 etatu. Įrangą galima išsinuomti. Ateityje numatyta plėstis, projektas turi būti vykdomas ir išsilaikyti  5 metus.
Be šio projekto Zapyškio BC labai aktyviai bendradarbiauja su mokykla, organizuoja jaunimo stovyklas, gali teikti poilsio organizavimo paslaugas.

Kad ir kaip buvo gaila, tačiau apžiūrėję nuostabiai sutvarkytą šeimininkų sodybą, išvažiavome į A. Stulginskio universitetą, kur mūsų laukė paskutinės šios dienos, Pagirių kaimo bendruomenės centro, pirmininkė Rūta Pusvaškienė ir bendruomenės "Linksmoji mašinėlė". Pirmininkė papasakojo apie vykdomą verslo vystymo projektą, kurio metu į organizuojamus šeimos renginius atvažiuoja "Linksmoji mašinėlė". Renginio metu aptarnaujama su pasakos elementais, užimant jaunimą ir vaikus. Paslauga jau išpopuliarėjo, ją mėgsta vaikai ir jaunimas švenčiantis gimtadienius. Įsigytoje už projekto lėšas įrengtas kavos ir ledų gaminimo aparatai, kokteilinė. Visi paragavome ypač skanios kavos ir ledų, išgirdome daug įdomių idėjų ne tik bendruomeninei veiklai, bet ir kaip į bendruomeninę veiklą pritraukti jaunimą.
Prie mūsų prisidėjo ir apie savo veiklą spėjo papasakoti ir dar vienos NVO, judėjimo"Stabdyk nusikalstamumą" vadovas Darius Joneikis, kuris yra policijos pareigūnas. Į NVO susibūręs jaunimas, vykdo projektą Saugios bendruomenės centras" ir  teikia saugos paslaugas.

Namo grįžome pilni įspūdžių ir idėjų. Kai kurias idėjas, nors ir nevykdo tokių projektų, mūsų BC galėtų vykdyti per Vietos bendruomenių savivaldos programą ir tarybas (VBT). Tai būtų ir vaikų bei jaunimo stovyklos, mokymai, smulkių paslaugų organizavimas ir kita. Ir dabar jau yra gražių projektų, tereikia tik palaikymo miesto bendruomenių organizacijoms ir jų vystomai veiklai.

Išvykos nuotraukos:
https://www.facebook.com/pages/Kauno-bendruomenių-centrų-asociacija/1514571238758082

 

 

2015-07-30

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple